Tuesday, December 29, 2009

Semasa : Terima Kasih Pakok!

Assalamualaikum;

Setelah berminggu-minggu aku menanti.. Kini aku bukan lagi seorang pendatang asing tanpa izin di bumi Jordan ini. Terima kasih yang tidak terhingga aku ucapkan kepada Tuan Haji Fakhrulhadi bin Milatusamsi (Serius aku not really sure ejaan nama kau neh. Aku bedal jeee ) sebab bersusah payah menyiapkan visa pelajar aku ini atau dalam bahasa arabnya lebih di kenali dengan IQOMAH SANAWI... So, panggil la mana-mana abang polis punnnn... Panggil Raja Jordan sekali pun sikit pun aku tak heran laaaa.... Aku tunjuk je kad iqomah aku ini... Sure die bentang red carpet tuk aku. Aku jalan je, sambil melambai-lambai kepada peminat-peminat di luar sana... Wohaaaa ~

Tengok la nehh.. Tengok laaaa.....

Issue Date : 11-11-2009
Expiry Date : 11-11-2010

Tahun ini merupakan pertama kali aku menyerahkan sepenuhnya aktiviti merenewkan iqomah aku ini kepada pihak yang berwajib. Kalau dulu-dulu aku buat sendiri je sebab ada kawan-kawan yang sama tarikh dengan aku. So, kami pergi buat sama-sama. Pada tahun ini, kawan-kawan setarikh aku sudah tidak ada lagi kerana mereka telah selamat pulang ke Malaysia, maka tinggallah aku sorang-sorang untuk merenew. So, dengan kemalasan yang ada, aku serahkan sahaja kepada pihak yang berwajib iaitu Tuan Haji Fakhrulhadi itu tadi atau lebih di kenali dengan Encik Pakok. Tambahan pulak lagi, ini merupakan semester akhir aku di sini, so aku kene lah berikan 100% focus dengan kelas dan pembelajaran aku agar aku dapat menamatkan pengajian aku seperti yang di jadual kan... Kawan-kawan jangan lupa doakan aku keyh?

Encik Pakok adalah seorang yang berjawatan Biro ....... (Haha, siyes aku xtaw pe nama biro kau nehh.. Kiki) dalam persatuan pelajar yang menaungi aku sekarang ini. Beliaw sangat komited dalam melaksanakan tugas beliau merenew iqomah budak-budak lama dan mengapply iqomah untuk budak-budak baru. Entry ini aku ini aku tujukan khas untuk Encik Pakok sebagai tanda terima kasih aku khas untuk dia, dengan ucapan...

"Pakok, kau memang hensem lah! Ni yang aku sayang sangat kat kau niii. Aku doakan kau lepas ini ko boleh merampas takhta Ust Nasir dan jadi president PRISMA pulak lepas neh.. Hahahaaa"

Bersama-sama dengan ini aku lampirkan gambar beliau sebagai rujukan..

"Hensem, kacak, gagah!"

Seperkenalan aku dengan Encik Pakok ini sejak beliaw berpindah di wilayah Dhubat ini dan kami sama-sama pulang ke Malaysia pada cuti hari raya lepas. Encik Pakok seorang yang happy go lucky dan sering membuat orang lain senang hati dengan beliau terutamanya Encik Syawal. Siapa pulak Encik Syawal nehhh? Hurmmm....

Encik Syawal merupakan kawan baik Encik Pakok atau pun lebih mesra lagi kalau aku katakan adik angkat Encik Pakok. Mereka selalu pergi kelas sama-sama, balik sama-sama, makan sama-sama, ponteng kelas sama-sama dan pelbagai perkara lain lagi mereka selalu buat sama-sama...

Ingat lagi tak kes Encik Syawal itu? Kalau tak ingt, pandai-pandai la korang ingt sendiri. aku malas nak bukak cerita balik. Aku tak nak cerita lebih-lebih sangat sebab Encik Syawal ini merupakan seorang yang sangat emosi. Seperkenalan aku dengan Encik Syawal ni pulak, dah 2x kes die mengamuk di khalayak ramai yang menyebabkan amukan die itu di ingati sehingga ke hari ini oleh semua orang. Akan tetapi, amukan die itu akan reda bila hadirnya Encik Pakok disamping beliaw.. Sweet kan? hahaha

"Sempat dirakam : Api kemarahan sedang menguasai diri Encik Syawal"

"Baik kan diorang?"

Ok, berbalik pada cerita iqomah aku ini. Seperti yang aku bagitahu sebelum ini, kami di sini memengang iqomah pelajar yang sah di perlakukan selama setahun. Setiap tahun, kami perlu merenew iqomah kami untuk kami bergerak bebas di dalam negara ini mahupun keluar dan masuk dari negara ini. Iqomah ini adalah kad pengenalan diri yang menggantikan passport. So, kalau kami ke mana-mana kami tak perlu membawa passport sebagai pengenalan diri. Bawa iqomah sahaja yang bersaiz seperti kad bank itu. Jika kami tak renew kad iqomah itu bila tiba tarikh luputnya, kami akan di denda sehari JD1.500 bersamaan dengan RM7.50.

Menurut Encik Pakok, dia kata bukan dia je la yang buat kerja neh sorang-sorang, setahu aku ada Encik Mustaqim, Encik ....., Encik..... dan Encik..... Senang cerita sapa yang terlibat merenew iqomah aku neh, Terima Kasih banyak-banyak aku ucapkan. Sampai dia cerita terpaksa bertekak dengan Encik polis itu disebabkan oleh iqomah aku ini. Siannn Encik Pakok ini bersusah-susah untuk aku walaupun aku tak guna lama pun iqomah aku neh sebab bulan dua nanti aku dah nak balik dahhhhh.. Hahah ~ Tapi apa-apa pun dengan adanya iqomah ini aku boleh dengan sesuka hati keluar masuk Jordan dan tido malam dengan nyenyak selepas ini sementara aku masih lagi berada kat negara ini. Maka selayaknya aku ucapkan terima kasih sekali lagi kepada sesapa yang terlibat yee....

Aku rasa cukup la sampi sini dulu cerita aku pasal Iqomah, Encik Pakok dan Encik Syawal. Haha.. Tak pasal-pasal je cerita Encik Syawal masuk sekali...

"Hang nak emosi dengan aku kaaa Syawal?"

Oh ya, sebelum aku terlupa, Encik Syawal ini mempunyai kelebihan bertutur dalam bahasa Thai. Kalau ada sesiapa ada masalah bahasa Thai, boleh la rujuk ke dia ye...

Babai ~


Seterusnya...

Tuesday, December 22, 2009

MyWay : Aku Sangat Penasaran (2)

Assalamualaikum;

Rujuk entry aku sebelum ini. Pada kali ini sekali lagi aku dihantui dengan kunjungan pelawat blog aku ini yang menunjukkan mereka datang dari area-area yang sangat asing bagi blog aku ni seperti screen shot di bawah ye tuan-tuan..

"Klik untuk paparan lebih besar"

Actually, (hehe, ckp english..yelaaa..org dari America kannn) aku bukan la percaya sangat pun dengan widget location detector tu. Tapi kadang-kadang macam ada betulnya jugak. So, ini pun aku sekadar tak tahu nak update apa kan. Saje je la try nak tanye je sape. Ye la, pelawat blog aku ni bukan ramai sangat pun. So, kalau ada yang datang dari tempat-tempat asing selain dari Jordan dan Malaysia itu, memang sangat asing la bagi blog aku ini. Lagi pun sebab mengikut google analytic aku neh, habis semua entry-entry aku dari awal sampai la habis die baca.. Pelik...Rasa macam takut pun ada. Aku pulak duk check-check balik entry-entry aku sebelum-sebelum ini takut ada apa-apa pulak kan.. Dah la datang dari America.. Kot FBI pulak ke..Wohaaa ~

So, harapan aku agar kawan-kawan yang datang dari area sana-sana tu, boleh la lapor diri. Boleh kenal-kenal. Kalau sesat-sesat kat US nanti, leh la contact-contact kan? Haha

Terima kasih melawat blog ini ~

*Rasa macam banyak gile pakai perkataan berganda. Bangga cikgu Bahasa Melayu aku kalau dia baca entry aku ni ~
*Boringlah.. nak buat apa ye sekarang ini?



Seterusnya...

Friday, December 18, 2009

Memori : 1Muharram

Assalamualaikum;

"1 Muharram detik permulaan;
Perpindahan kaum Islam hijrah;
Perpindahan nabi dan umat Islam;
Dari kota Mekah ke kota Madinah.. "

Ada dua kisah yang aku nak cerita, yang ada kena mengena dengan hari ini. Oh ya, pada saat ini, aku telah pun menamatkan hampir keseluruhan peperiksaan kedua aku dengan keadaan ,1paper yang agak mengecewakan persembahan jawapan aku. Walaupun aku rasa aku dah study hard n smart gile khinzir macam nak mati sampai rasa nak deman-deman dan kadang kala rasa mcm nak pecah kepala ini. Akan tetapi bile dapat je kertas soklan, dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim... Aku bukak je kertas soklan itu.. "OMG! (Oh My God!) Apa soalan ini? Soalan ke ni?" Pelbagai persoalan, keluh kesah timbul jauh di sudut hatiku. "Adusssss, mati la aku" Bagai ingin mengalir air mata jantan aku ke atas kertas soalan itu. Tapi control..control... Aku berjaya kawal perasaan. Memulakan jawapan. Jawap atas apa yang aku tahu je. Adusss ~ Tawakkaltu 3ala Allah - Tamat -

Hari ini 1Muharram, detik permulaan. Perpindahan kaum Islam hijrah. Perpindahan nabi dan umt Islam. Dari kota Mekah ke kota Madinah. Atas keyakinan dan iman yang teguh, kaum muhajirin dan ansar bersatu. Rela berkorban. Harta dan nyawa. Demi menegakkan Islam tercinta.. (tQ 2 @palipoyo sebab sambung lirik ini sbb aku tak sure sgt ketika aku type lagu ni - Ala2 Jangan lupa lirik je-)

Ok, boleh dikatakan semua orang tahu lagu ni kan? aku rasa aku dah dengar lagu neh masa kecik-kecik lagi.. zaman-zaman RTM dulu. Sampai hari ini lagu ni still d mainkan lagi di perbaharui dengan pelbagai versi dan penyanyi.. tapi lirik tetap sama dan padat dengan mesej-mesej yang hendak di sampaikan... Tahniah bagi pencipta lagu ini. Clap3x. Melalui lagu ini jugak la aku belajar banyak benda berkenaan dengan hidup...

Salah satu daripadanya, pada mulanya aku ingatkan perpindahan nabi dan umat Islam dari kota Mekah ke kota Madinah itu adalah semudah lirik lagu itu. Rupa-rupanya AKU SILAP! Jarak antara kota Mekah dan kota Madinah itu adalah dalam 500++KM. Perkara ini aku sedar bila aku menjejaki sendiri tanah haram buat pertama kalinya, pada tahun 2006, tatkala melaksanakan rukun Islam kelima iaitu mengerjakan haji di Baitullah.

Jika melihat sendiri sepanjang perjalanan dari kota Mekah ke kota Madinah itu, aku sangat tidak tergambar macam mana keadaan nabi dan umat Islam berhijrah. Dengan panasnya lagi, bekalan air entah ada entah tidak. Makanan. Hurm. Naik bus yang ada air-cond pun macam tak larat je. Ini pulak naik unta, jalan kaki. Ya Allah, tabahnya hati seorang nabi serta umat Islam pada ketika itu untuk menyebarkan Islam sampai ketahap seperti hari ini ~ END -

Kesimpulan : Jangan cepat menghukum sesuatu sebelum mendapat kepastian dari keadaan.

Kemudian, seperkara yang aku tak boleh lupa berkenaan dengan 1Muharram ni, berkenaan dengan kejadian 7tahun lepas. Pada waktu ini, ketika ini, tarikh ini, aku bersama-sama dengan 14 lagi orang kawan aku, berkonvoi 3biji kereta kesemuanya berkelah di Port Dickson. WTH lepak PD masa Maal Hijrah kan? Orang sibuk pergi masjid itu ini, aku berkelah-kelah pulak. Jangan cepat membuat kesimpulan sendiri. Dari tarikh itulah aku kenal siapa diri aku, siapa kawan-kawan aku. Aku kenal dunia.

Mengikut perancangan asal, nak tengok sunset 1x, tapi agak terlewat, so, sampai kat PD around lepas mghrib gituu laaa.. So, malam itu kami ada buat barbeku berlampukan lampu kereta je. Lepas makan, ada sikit beach game sambil menyanyikan lagu tema Maal Hijrah dengan penuh semangat secara beramai-ramai seperti kumpulan koir di tepi pantai dengan keadaan pantai yang gelap gelita. Haha~ Kemudian terus mandi laut pada tengah malam yang hanya bertemankan sinaran bulan (eh, ada bulan ke awal2 bulan?) Sambil ada pakcik2 nelayan tengah sibuk mencari ketam sebab tengah malam air laut surut. Kemudian acara berakhir dengan mengadakan solat secara berjemaah d Masjid yang berdekatan serta Qiam dan diikuti dengan solat subuh. Yeahhh... Pada siangnya pula, kami bersiar-siar sekitar PD hingga ke Seremban sebelum kembali ke kolej kami.

Stat dari situ, sampai lah sekarang ni, kami masih lagi berhubung d antara 1 dengan yang lain. Saling memberi semangat dan dorongan. Sampai sekarang ni, hampir 7tahun kami berkawan sejak dari peristiwa itu. Walaupun aku tercampak jauh dari mereka, tapi Email, Sms, YM tetap menjadi penghubung antara aku dengan sahabat-sahabat aku itu..

Kesimpulan :
Sahabat adalah orang yang paling hampir selepas keluarga..

Sekian ~ Salam Maal Hijrah 1431


Seterusnya...

Monday, December 14, 2009

Semasa : Tolong Cover Aku!

Assalamualaikum;

Apa khabar anda semua? Saya harap anda semua sihat. Saya sihat saja di sini. Alhamdulillah. Nasib baik ada selang sehari sebelum peperiksaan yang seterusnya. Bolehlah saya update blog dari tak buat apa-apa. Sementara tunggu air naik ni. Haiz ~

Hurm, ada masalah besar yang menimpa saya sebenarnya ini. Tapi saya diamkan je. Sebab takut-takut nanti diketahui ramai pulak. Jadi saya minta kawan-kawan semua, tolong cover saya. Terutama dari pihak berkuasa negara ini. Bila saya tengok abang yang pakai baju warna biru tu je, jantung saya berdegup kencang. Nak lari, tapi macam tak terbawa pula badan ini. Memandangkan cuaca sekarang ini semakin sejuk, lagilah tak ada kekuatan untuk berlari seperti di musim panas. Hehe. Kalau nak lari pun, nak lari kemana je pun? Hurmm..

Ingat ye kawan-kawan, kalau la saya di tangkap nanti, tolong la ikat jamin saya ya. Saya berpegang pada Bai'ah rukun 13 yang telah kita janji bersama dengan air yasin. Saya tak akan mungkiri janji itu. Saya tidak kisah kalau orang nak cakap saya apa pun. Yang penting saya kena teruskan perjuangan saya ini, sampai ke akhirnya.....

*IKLAN : Tontonilah Telemovie Warkah Terakhir di sini. Aku bagi 5Stars untuk cerita ini!

Sebenarnya.........

Dragon Ball ada 7 biji kesemuanya! Huh, lawak lama. Aku tak boleh blah langsung dengan lawak ni lagi. So, wahai pelawak-pelawak sekelian jangan buat lawak macam ini lagi depan aku kalau tak nak kene backhand aku! -Emosi-

Sebenarnya.........

"dan sebenarnya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku"

Go Yuna..Go! Ko masuk Juara lagu kan? Do the best. Beat the rest. Huh, macam kata-kata semangat masa nak PMR, SPM... Tak boleh blah jugak

Oklah..Sebenarnya......

Aku sekarang ini adalah penduduk Jordan yang berstatus PATI. Visa pelajar aku dah TAMAT! Ingat lagi tak entry aku yang dulu seronok-seronok sebab berstatus PADI. Tahu tak ni, PATI tu apa, PADI tu apa? Rujuk balik ENTRY INI ye. Tak kuasa aku nak cerita balik.

So, aku minta kawan-kawan tolonglah (penggunaan TOLONG yang Ustad Adam sarankan - Baca SINI- ) cover aku kalau ada apa-apa masalah yang melanda aku kelak... Akanku habiskan perjuanagan aku sekarang ini, sehingga aku tamat belajar nanti pada akhir semester ini nanti..


"Lihat tarikh yang tercatat itu, Tarikh di keluarkan : 11-11-2008, Tarikh tamat : 11-11-2009"

Ok, aku agak pening 2-3hari ini disebabkan oleh peperiksaan yang bertubi-tubi dari pihak universiti. Setakat yang aku dah exam ni, ada 1paper yang aku rasa macam tak puas hati. Rabbi yassir umuri Ya Allah ~


Seterusnya...

Saturday, December 12, 2009

Info : Follow Me On Twitter!

Assalamualikum;

OK, sekarang ini macam ada masa untuk aku update sikit blog aku ini WALAUPUN aku sekarang ini berada betul-betul di tengah-tengah peperiksaan kedua bagi semester ini. Bermula minggu depan, jadual peperiksaan aku penuh sepenuh-penuhnya dari hari Ahad sampai hari Rabu. Hari Khamis dengar-dengar khabar, cuti. Cuti Awal Muharram. Kalau cuti, Alhamdulillah. Kalau tak cuti, TABAH! Walau apa sekali pun, tolong doakan kejayaan aku untuk menempuhi semua peperiksaan pada semester ini sampailah final nanti. JANGAN berhenti doakan untuk aku ya?!

Background music sambil aku menaip entry ini adalah semua lagu-lagu dari kumpulan In-Team. Dari album pertama, sampailah yang terkini. Aku pun tak tahu macam mana 'roh' In-Team ni datang kat aku malam ni. Aku rasa sebab tadi aku dengar lagu-lagu In-Team ni kat rumah Nasir tadi sesambil study Farq Zawaj ~ Lalalala

Memandangkan minggu ini adalah minggu sibuk aku gila baban. So, aku nak FAST HAPDET sahaja ni berkenaan dengan TWITTER memandangkan aku sangat-sangatlah DIE HARD FAN Twitter ini dan SANGAT MENAFIKAN kewujudan FACEBOOK! Haha... Aku pernah mention pasal TWITTER ni sebelum ini DISINI. Tapi tidak pula memberitahu secara jelas berkenaan dengan Twitter ini. Lagi pun, kalau blog ini tak berhapdet, pergi lah ke Twitter aku. Kat sana pagi petang siang malam aku mengadap Twitter saje. Lalalala ~

Apa Itu TWITTER?

TWITTER adalah sebuah sistem komunikasi internet yang berfungsi secara LIVE untuk anda kongsikan dengan follower-follower anda berkenaan dengan apa yang anda fikir, anda rasa, pengumuman, pesanan dan apa sahaja yang anda rasa anda ingin luahkan pada ketika anda berTwitter ataupun mendapat Update-update yang terkini dari sesiapa sahaja yang anda follow di dalam Twitter ini.

So, apa yang best sangat tu?

Ok, mula-mula anda register dulu, lepas dah register anda FOLLOW SAYA.

"Profile aku di Twitter"

Ok? Sudah? Apa yang anda nampak? Anda pasti akan dapat melihat tulisan-tulisan atau perbuatan-perbuatan malahan luahan-luahan saya pada ketika saya update di Twitter berserta dengan gambar comel saya yang berada di sebelah kiri screen anda.. Kagum tak? Wohaa ~

Tak nampak lagi apa itu Twitter?

Sekarang, cuba anda follow kawan-kawan saya ini : @SyedIqbal, @Kazambory, @palipoyo dan @sangpurple. Mereka ini adalah kawan-kawan saya yang sama-sama belajar di sini.

Kalau tak berminat, cuba anda follow : @NajibRazak, @chedet_cc dan @AnwarIbrahim. Saya rasa saya tidak perlu perkenalkan siapa mereka ini lagi sebab mereka adalah ikon Malaysia.

Kalau tak berminat jugak, cuba yang ini pula : @YasminHani, @SazzyFalak, @LiyanaJasmay dan @FaizalIsmail. Kenal tak siapa mereka ni? Siapa lagi kalau bukan artis-artis yang hawt sekarang ni kan? Hawt ke? Haha ~

Lepas tu?

Pergi kat HOME, apa yang anda akan nampak? Anda akan dapat lihat, semua update-update dari orang-orang yang anda telah follow itu tadi. Semua update-update itu adalah LIVE UPDATES dari mereka. Apa yang mereka rasa. Apa yang mereka buat. Kalau mereka rasa nak tulis, mereka akan tulis kat Twitter dan siapa yang follow mereka-mereka itu akan dapat membaca update-update mereka itu. Maka dengan ini anda menjadi salah seorang dari orang yang terawal mengetahui perkembangan-perkembangan semasa melalui Twitter ini. Cool x? Cool kan?

"HOME Twitter aku"

Twitter ini bukanlah sebuah medium komunikasi satu hala sahaja. Anda juga boleh jadi seperti orang-orang yang anda telah follow itu dengan hanya menaip apa yang anda lakukan, apa yang anda rasa ataupun apa yang anda ingin kongsikan dengan follower-follower anda. Anda hanya perlu menaip di bahagian "What's Happeing?" dan tekan butang "Update". Maka, secara LIVE, semua follower-follower anda akan menerima message anda itu secara LIVE, pada saat anda menekan butang UPDATE itu. Best kan? Wohaa ~

Apa lagi yang bestnya? Biasaaa je...

Bila anda ada membaca update-update dari orang-orang yang anda follow dan anda rasa anda ingin reply kepadanya, apa yang anda perlu lakukan adalah, lalukan tetikus anda pada ruang tulisan orang yang anda follow itu dan kemudian akan muncul icon REPLY. Click pada icon itu dan mula menulis pada bahagian "What's Happening" itu tadi. Maka secara LIVE jugak message anda itu akan dihantar kepada si penerima itu tadi. Ala-ala anda mengSMS mereka. Anda tak rasa kagum ke bila anda message secara direct kepada orang itu? Sebagai contoh anda message saya, kemudian anda message anda itu diReply. Kalau saya, saya rasa sangat dihargai ~ Huhu

Lagi?

Anda akan mendapat kepuasan yang maksima bila anda mengInstall aplikasi Echofon pada browser Mozilla anda. (Bagi pengguna Browser Mozilla sahaja) Anda boleh memuat turun aplikasi add-on itu pada web mozilla DISINI. Setiap update baru akan muncul di bawah screen anda. Maka lebih pantas anda akan mendapat berita-berita baru dari orang-orang yang anda follow dan boleh reply secara terus dari aplikasi yang sama.

Lagi?

Anda juga boleh menggunakan Twitter ini melalui henset anda jika henset anda ada mempunyai kebolehan melayari internet secara mudah alih. Hanya pergi ke laman http://m.twitter.com anda boleh hapdet twitter anda serta mengetahui perkembangan terkini orang-orang yang anda follow di mana sahaja tanpa batasan. Asalkan mempunyai capaian GPRS paling kurang...

Lagi?

Kadang-kadang jugak saya gunakan Twitter ini sebagai LIVE BLOGGING saya sebab di Twitter anda boleh Upload gambar dari camera henset anda terus ke TwitPic. Macam aku buat kat sini. Itu semua adalah Live Picture yang saya capture dan henset saya dan saya rasa saya nak kongsikan untuk semua follower-follower saya yang saya kasihi sekelian.. Woohaaa ~


Itu je lah yang saya rasa sempat saya tulis buat masa ini. Walaupun tadi saya kata FAST HAPDET. Tapi ini saya rasa dah lebih kurang sejam dah saya menaip untuk entry ini sebab banyak nak buat link-link tu untuk memudahkan capaian korang kat web-web yang saya maksudkan. Pastu nak buat print screen lagi.. Baik tak saya? Woohaaa ~

Pada mulanya mungkin anda akan rasa Twitter ini macam sampah. Tapi kalau anda menghayati Twitter ini betul-betul anda pasti akan menyukainya ~ Hehe

Babai ~


Seterusnya...

Friday, December 4, 2009

Film Reviews : Twilight : New Moon

Hari ini agak serabut. Sebab apa? Serabut dengan perangai arab. Bermula dengan bas yang mcm dah nak runtuh, pastu dengan arab hisap rokok dalam bas, minum kopi, bas pulak bawa jalan entah mana - jalan jauh pula, lepas itu tak boleh nak ambil gambar dalam mall, kemudian bising dalam bas, cakap telefon kuat-kuat dalam kereta, pastu teksi tak nak pergi tempat yang kami nak pergi, kalau nak pergi pun dia mintak bayar lebih dari biasa, cuaca sejuk gila babeng tapi pemandu kereta tu tak nak tutup tingkap sebab die nak hisap rokok, lepas tu minta bayar lebih sebab kami suruh hantar sampai rumah! Kalau nak ikut keserabutan hari ini memanglah. Tapi itu semua tak mematahkan semangat kami untuk menonton cerita yang kini hangat di perkatakan seluruh dunia.. Haha.. Twilight : New Moon. Sanggup neh, naik turun tukar bas pe sumer untuk tengok cerita neh semata-mata! Kalau la semangat macam ini untuk ke talaqi kan bagus.. Kan? Tapi kira ok laa.. kelas kat jamiah aku tak pernah ponteng. Fair la kan? hehe






Sinopsis : Cerita yang mengisahkan seorang perempuan bernama 'Bella' yang bercinta dengan seorang drakula akan tetapi drakula berkenaan meninggalkan bella atas urusan drakula.haha. Hidup bella tertekan kerana bella dah tangkap cintan sama itu drakula sehidup semati. kemana-mana je die mcm nampak je drakula tu, sampai nak tido pun asik ngigau apa sumer. sampai la die berjumpa dengan seorang mamat serigala jadian. mamat neh kalau die marah, boleh bertukar jadi serigala. pastu jatuh cinta pulakkk dengan mamat serigala neh... tiba-tiba drakula tu datang balik, lantas bella tu pun pilih la drakula tu sebab die mmg sayang gile dgn drakula neh, nak jadi apa pun jadi lahh... mamat serigala tu kecewa dan melarikan diri ketika menjadi serigala. mamat serigala tu seolah-olah menjadi pengganti ketika drakula tu melarikan diri dari bella ni. pastu bella neh ajak drakula neh kawin dan serta merta tamat!

Yang Bestnyer : Tak sama mcm drakula2 yang pernah aku tengok sebelum neh, die boleh kene matahari pe sumer laa.. Ada sedikit unsur-unsur movie musical la.. tapi tak ada la musical sgt. cinematografi yang baik. aku suka angle2 kamera die. mcm tak pernah orang lain buat seblum ini. kesan CGI yang bagus jugak. serigala-serigala jadian tu tak ada la nampak macam kartoon ke, pe ke.. just nice. cerita die ringan saja... Bila aku tengok cerita ni,mcm ada sikit scene Jit Notti. haha.. nampaknya Jin Notti lagi advance dari cerita neh.. kiki

Yang tak bestnyer : Tak banyak aksi. So, bile tak banyak aksi, kesan bunyi pun kurang. biasa-biasa je. Macam agak mengarut je manusia bercinta dengan drakula.. Ok,fine, cinta itu buta.. kadang-kadang mcm pening kepala pulak die shoot dari angle yang ntah apa2.. pusing2 laa.. apa laaa...Cerita die agak slow motion. ok, fine, love storyy...mamat serigala itu mcm tak reti sejuk je sbb die hanya berlakon dengan sluar pendek paras lutut tu.. padahal orang lain mcm bersweater2... ok, fine.. nama pun ceritaaa.. ending die tamat gitu jee..mcm tak puas menonton..huhu

Keseluruhan : Boleh tengok. tapi mcm tak braper prefer tuk ke panggung. tunggu saje DVDrip nanti. akan ada orang-orang yang download tu..tgk saje d rumah sambil kunyah-kunyah..baring2..lagi best kot.....

*Sebenarnya, ini adalah episod kedua bagi cerita ini, aku tak tengok pun yang 1st punya tu.. tapi still boleh faham lagi laa jalan cerita cerita ni...aku rasa sebab itu la kot aku mcm kurang berahi dengan cerita neh..

*Apa pun yang penting dapat kuar g Amman, tengok dunia sikit dari duk terperap kat tempat ni. Nak buat mcmana kan, duduk kat kampungg.. Banyak jugak perubahan yang berlaku kat amman setelah beberapa lama tak keluar pergi mana-mana. Yang lagi best, walawpun bersuka ria, masih dapat menambah perkataan baru bahasa arab yang aku tak tahu - Alhamdulillah ~

*Dah bersuka ria baru boleh menumpukan sepenuh perhatian pada pelajaran - Doakan aku yang terbaik untuk peperiksaan kedua sesi ini. Untuk peperiksaan ini aku kene bersungguh2! Yeah!



Seterusnya...

Wednesday, December 2, 2009

Setempat : Oh! Pemimpin

Assalamualaikum;

Rasanya sudah lama tak membangkitkan isu-isu yang berlaku di sekeliling aku. Ya, satu ketika dahulu aku pernah terkenal dengan tulisan kritikan aku yang mengutuk beberapa pihak sehingga aku tak larat nak angkat telefon lagi dek panggilan-panggilan berbau ugutan, hasutan, umpatan dan tak kurang juga kecaman. Ada juga yang cuba mendapatkan penjelasan. Tapi apa nak buat, aku tulis MyWay aku. Walaupun cara aku mungkin salah, tapi aku rasa itu sahaja jalan yang terbaik serta terpantas untuk meluahkan rasa tidak puas hati aku dari tunggu program-program yang menganjurkan Hari tidak puas hati untuk meluahkan rasa tidak puas hati masing-masing... Kirim salam saja lahh..Lambat! I did it my way ~

Bukan mudah nak buat semua orang puas hati. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Tapi berusaha memuaskan hati orang lain adalah lebih baik dari tak berusaha langsung. Dalam rangka memuaskan hati orang ini, kita mungkin boleh mencuba beberapa strategi agar semua mendapat tempiasnya yang kadangkala terpaksa mengorbankan kepuasan hati sendiri demi kepuasan hati orang lain. Kalau tak dapat banyak, sikit pun jadilah. Itu yang anda patut fikirkan sebab anda itu pemimpin! Pemimpin perlu bijak mengawal dan menambat hati ahli. Baru anda akan disegani bukan diludahi!

Seorang pemimpin seharusnya menang dalam segala aspek. Andalah sepatutnya paling terkedepan dari orang-orang yang dipimpin. Anda bukanlah seorang pemimpin kalau anda adalah orang yang duduk di belakang orang yang dipimpin. Sebagai contoh yang paling mudah yang boleh kita lihat adalah pimpinan Rasulullah. Beliau sentiasa di depan. Itu baru pemimpin sejati. Pemimpin yang akan diingati kerana khidmatnya, bukan kerana jawatanya..

Aku bukan nak banding-bandingkan jauh sekali untuk mengutuk. Akan tetapi cuba untuk menyedarkan sebab kita tak akan nampak kesalahkan kita kalau bukan orang lain yang beritahu macam kita perlukan cermin untuk melihat telinga kita kalau-kalau ada kecacatan. Kita tidak dapat melihat dengan mata kita sendiri secara LIVE melainkan dengan perantaraan cermin. Macam itulah manusia, saling memerlukan untuk nasihat menasihati supaya saling mengimbangi antara satu dengan yang lain. Baru kesatuan dapat dicapai bukan dengan program-program yang belum pasti tercapai objektif yang digariskan. Semuanya sekadar nak penuhkan taqwim dan kelak menebalkan laporan tahunan.. Sudahlahh...

Ada beberapa perkara yang aku lihat pemimpin-pemimpin ini 'menang' dari aspek negatif berbanding orang yang dipimpin :-

1. Andalah orang yang paling banyak tidak hadir ke kelas dek kerana program-program anjuran anda, mahupun tugasan-tugasan biro atau unit anda. Kelas malas, program semangat!

Macamana boleh jadi macam ini pun aku tidak tahu. Mungkin masing-masing ada alasan tersendiri ataupun alasan untuk memenuhkan kuota ketidakhadiran yang membenarkan sehingga 6x. Tapi anda perlu ingat, anda adalah seorang pemimpin. Seorang pemimpin adalah model kepada semua. Seluruh ahli persatuan memandang anda. Kalau andalah yang menjuarai senarai tidak hadir kelas walaupun ketidak hadiran anda bersebabkan kerja persatuan, itu adalah tidak wajar sama sekali. Kalau yang tak hadir sebab tidur itu lagilah memalukan. Bagi aku, kalau kita datang program dan hadir juga ke kelas, itulah terbaik. Kalau tak datang program tapi tetap hadir ke kelas itu masih lagi baik. Tapi kalau sibuk program tapi kelas ntah kemana, itu tak betul namanya. Kalau tak datang dua-dua lagi laaa..Walaupun ada kuota, sepatutnya anda perlu yang sifar ghiab dulu, barulah boleh buat program sifar ghiab. Oh, no wonderla tempat aku duduk ni tak ada program itu.. huhu

2. Anda telah mahrum dari madah yang telah di ambil

Rentetan dari ketidak hadiran anda itu, maka doktor marah lantas memahrumkan pelajar. Pelajar itu adalah anda. Anda adalah seorang pemimpin. Alahai, aibnya.. Maka masing-masing menebalkan muka pergi berjumpa dengan doktor, merayu-rayu agar keputusan doktor itu ditarik semula agar dapat menduduki peperiksaan akhir. Kalau la doktor itu tahu anda seorang pemimpin... Maka bertambah besarlah kemaluan anda kerana doktor-doktor di jamiah pasti akan memperlekeh anda. Tapi tak tahu lah kalau anda yang jenis tak tahu malu...

3. Anda tangguh subjek

Anda seorang pemimpin, hafal quran pulak tu. Tapi bila sampai tang madah tilawah al-Quran, andalah orang pertama yang cuba untuk menangguhkan subjek itu untuk dibawa ke semester depan. Lepas tu, siap ajak kawan-kawan lain tangguh sama-sama. Anda kata anda boleh buatkan sebab itu tugas anda dalam persatuan... Gile ke? Itu bukan tolong ke arah kebaikan, itu melingkupkan adalah. Sepatutnya anda memberi semangat pada kawan-kawan yang tak pernah hafal quran ni supaya berusaha hafal quran macam anda. Bukan ajak tangguhkan. Lepas tu, bila dah semester yang seterusnya, masih tak hafal lagi, ajak tangguh lagi.. Anda memang pemimpin!

4. Anda tidak menjadi diri anda yang sebenar

Bila majlis-majlis yang melibatkan ramai orang, ada syabab, ada akhwat, andalah paling depan sekali. Tapi bila program yang tak melibatkan semua itu, contohnya lahh, sembahyang berjemaah di masjid... Harammmm... Tak adaaa pun nampak. Kalau persatuan buat program, siap berjubah, berserban sebakul.. Yela, nak tunjukkan anda itu pemimpin depan ahli. Tapi itu sebenarnya bukanlah diri anda. Diri anda yang sebenarnya seolah-olah hanya mengenal masjid itu bila hari jumaat dan hari raya... Lebih meloya kan bila anda kelihatan seolah-olah pembersih, wangi sentiasa, gentlemen di khalayak. tapi sebenanrnya anda adalah seorang yang pengotor, busuk, masam dan paling sampah dimata kawan-kawan..Sudahlah,perangai itu tak tumpah seperti syaitan bertopengkan malaikat...

5. Anda double-standartkan diri anda disebabkan jawatan anda

Hal ni lagi meloyakan aku. Bajet ada jawatan dah best? ingt orang-orang bawahan ni sumer hamba? Stop doin that. Chewah.. sepatutnya anda menjadi sahabat kepada rakan-rakan lain. bukan bajet best dengan jawatan itu. Anda perlu menghormati orang lain kalau anda rasa anda nak di hormati. Jika anda sendiri meletakkan diri anda mcm itu.. Babaii....

Sudahlah, letih dah aku menaip bende ni. Agak lega sikit rasanya bila dah ckp walaupun maca m ada benda yang tertinggal. Tak apalah. Kang cakap lebih, kontroversi pulak. Kang aku ckp belakang-belakang, namanya mengumpat. baik aku tulis terang-terang+ala kadar je. Pandai-pandai la baca. Cuma aku nak ingtkan kat sini, aku tulih atas apa yang aku nampak je. Kalau anda seorang pemimpin dan tak termasuk dalam apa yang aku tulih, so tak perlu nak terasa-terasa.. Sape terasa padan muka. Aku harap ada perubahan. Aku ni pun sambil mengingatkan diri aku jugak, sebab satu hari nanti aku juga akan jadi seorang pemimpin. Tu je la.. dah lah..babai.. LEGA~


Seterusnya...

Monday, November 30, 2009

Info : Google Wave

Assalamualaikum;

Yeah.. inilah 1st entry aku selepas aku memformat leptop aku yang ku sayangi ini... Sian leptop ni, sejuk-sejuk ni dia demam-demam. Sampai kene format.. Tapi bile dah format, still ada jugak saki baki penyakit yang tak boleh nak rawati.. Bengang aku.. Lantak kau laa.. Asal boleh guna sudey.."GoogleWave"

Ok, baru-baru ni aku mendapat invitation Google Wave dari Encik Mike (Bukan nama sebenar, sbb aku pun xingt nama sebenar die sape) daripada Twitter aku. So, dengan kembang kempis hidung aku, aku mengaktivasikan aplikasi GoogleWave itu atau lebih dikenali dengan Gwave sajo.

2jam lepas aku aktivasi benda itu, aku jadi buntu. Aku sesat. Aku blur. Ntah menatang ape ntah GWave ini.. Terus mencuba untuk melupakan aplikasi itu.. Pada fikiran aku, mungkin 1hari bile dah popular nanti, aku try la aktivasikan semula... So, aku abaikan je la.. Babai GWave...

Selepas 3hari cuba melupakan GWave itu.. Semakin ramai yang membicarakan pasal GWave neh kt twitter. Aku penasaran. Cuba bukak balik, tapi lebih kurang je.. Click2 mcm tak nampak apa pun..

"Cuba mintak tolong pada Waver2 lain"

Melalui pembacaan aku, ada orang kata GWave ni macam Social Network yang biasa tu.. Mcm Facebook, myspace, friendster dsb.. Ada jugak orang kata die ni mcm tempat chatting mcm YM, mcm mIRC zaman aku skolah2 menengah pun iye. Mcm twitter pun adaa. Orang kata boleh share2 document, files, video, picture.. kira all in one aplication laaa.. tak payah bukak bende2 lain, sumer ada dalam ni jeee...tapi seriously aku mcm tak nampak apa lagi... hishh

Aku ada invite encik pali dan encik adam sebagai rakan aku untuk mencuba bende ini. Tapi, so far, mereka juga macam blurr je..

Untuk pengetahuan, GWave ini masih lagi dalam percubaan, so segala transaksi GWave adalah melalui jemputan sahaja. setiap pemengang account akan di beri 8 kad jemputan untuk menjemput 8orang rakan-rakan yang lain menyertai GWave ini. Jemputan hendaklah menggunakan GMail sahaja sebab benda ini datang dari syarikat Google. aku ada berbaki 6 jemputan kosong lagi.. Ada sape2 nak?

"06 Invitation Left"

So, kalau la ada sapa2 yang terbaca post ini dan mempunyai acc GWave, sila invite saya di ahnafhilmi [at] gmail [dot] com atau ahnafhilmi [at] googlewave [dot] com untuk memenuhkan lagi ruang alam maya ini.....



Seterusnya...

Sunday, November 29, 2009

Semasa : Eid-Adha

Assalamualaikum;

الله أكبر، الله أكبر، الله اكبر... ولله الحمد

Raya haji kali ini disifatkan paling meriah sepanjang aku berdiri di bumi Jordan ini. Tahniah pada semua yang terlibat secara yang langsung dan tidak langsung. Walaupun aku tidak melibatkan diri secara sepenuh masa dalam sambutan eid-adha kali ini, tapi aku tetap dapat merasakan kemeriahan hari raya pada tahun ini memandangkan ianya disambut secara gilang gemilang pada tahun ini.

"Kambing ini telah selamat dalam perut aku"

Program 2hari yang diaturkan, penuh dengan pelbagai aktiviti menyebabkan seluruh kaki tangan penduduk Mafraq ini tersangat-sangatlah busy. Kalau pun tak busy, pasti buat-buat busy jugak.

Tahniah pada seluruh kaki tangan yang terlibat menjayakan sambutan hari raya kali ini. Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua yang menngunjugi blog ini. Kalau tak ada pun, ucapan pada diri saya sendiri dengan ucapan, Maaf Zahir dan Batin. Semoga pengorbanan anda kalian selama ini dibeli oleh Allah.. ALLAHUAKBAR!

Maaf kalau sepanjang program ini berlangsung aku ada terlajak kata, tersalah langkah. Mungkin terlalu mengikut perasaan... *Zaki-Pali-KL*

*Fast Hapdet - Ihsan internet rumah AO dan MUSLIM sebab internet kat rumah diorg neh lagu gile. Lagipun sebenarnya entry ini merupakan entry aku yang terakhir sebelum aku........

*Wsalam ~

*Tiada Seterusnya...


Seterusnya...

Sunday, November 22, 2009

Inspirasi : Abah

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته


Menemui ayahandaku yang berada di Malaysia. Semoga sihat hendaknya di samping bonda tercinta. Anakanda di sini sihat seperti biasa, Alhamdulillah. Bagaimana dengan keadaan emak? Setiap hari Nami tidak putus mendoakan emak agar emak kembali sihat seperti dahulu. Terasa rindu benar ingin menikmati masakan emak. Terutamanya sotong kering masak kuah kacang, lauk kegemaran kita sekeluarga. Hampir setahun rasanya emak tidak memasakkan? Tak apalah, biarkan emak berehat seketika, nanti bila sudah pulih boleh minta emak masakkan kembali lauk kegemaran kita ya? InsyaAllah..

Rasanya inilah pertama kali Nami mengirimkan surat kepada Abah. Maafkan Nami kerana tidak dapat mengirimkan surat yang ditulis dengan tangan sendiri untuk abah, tapi sekadar menggunakan teknologi terkini untuk tatapan abah. Ditulis pula di dalam blog. Semua orang boleh baca. Bukanlah khusus untuk abah. Tapi disebabkan Nami sangat berbangga dengan abah, biarkan mereka tahu bahawa Nami tulis surat ini untuk abah.

Tujuan Nami menulis surat ini adalah untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir yang ke-59 khas untuk abah. Semoga abah dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, sihat sepanjang hayat, diberkati di dunia dan di akhirat. Nami nak minta maaf pada abah kalau sepanjang 25tahun abah membesarkan Nami, mesti ada terdapat tingkah laku, tutur kata yang tak berkenan pada abah. Samada sedar ataupun tidak. Semoga abah maafkan Nami ye?

"Abah"

Nami juga nak ucap terima kasih banyak-banyak sebab membesarkan Nami sebesar ini, selama ini. Nami tak tahu macam mana nak balas balik jasa abah sepanjang membesarkan Nami. Macam-macam perangai Nami dah buat pada Abah, tapi abah sikit pun tak pernah putus asa. Walaupun abah selalu marah-marah, tapi Nami tahu, abah sayang kami semua. Abah nak kami semua tak susah macam abah. Betul kan?



Ada kenangan paling Nami tak boleh lupa masa Nami ikut abah pergi hantar along balik asrama kat Melaka tu. On the way balik rumah, minyak kereta dah nak habis. Abah tak ada duit. Masa tu pun dah malamkan? Cucuk kat bank, ada RM10 sahaja. Alhamdulillah, boleh juga isi minyak dan selamat sampai di rumah. Tapi Nami kecil lagi masa itu. Nami tak tahu apa-apa. Seingat Nami pun, abah macam seronok sahaja bila tengok dalam bank ada RM10 dan boleh keluarkan duit untuk isi minyak. Sikit pun abah tak ceritakan kesusahan abah. Sikit pun abah tak tunjuk kesusahan depan Nami.

Oh, ada yang lagi best bila kita pergi Cameron Highland. Kita ramai-ramai tidur dalam van Mazda Bongo BCU1995 sebab hotel tak ada kalau tak silap la. Semua Full. Tapi tak ada pun yang merungut-rungut. Semua seronok saja. Pergi jalan-jalan. Sebab dari kecik mak abah bawa kami jalan-jalanlah, sampai besar ni, Nami dan yang lain-lain pun suka berjalan. Diam tak diam, Nami dah jejak 13negara dah. Nami pun tak sangka. Kalau dalam Malaysia tu jangan cakap la, seluruh semenanjung habis kita jalan kan?

Itu belum lagi cerita abah dan mak datang melawat Nami di sini. Sebulan lengkap abah dan mak tinggal dengan Nami. Habis seluruh middle east ni kita jalan. Semua jenis kenderaan kita naik. Main salji apa semua. Merasai keadaan sebenar anakmu di sini. Pada masa itu Nami sedaya upaya Nami memberikan persembahan terbaik untuk kepuasan mak dan abah. Tapi ada sedikit kecewa dengan diri Nami atas kemalangan kaki mak terbakar itu dek pemanas rumah. Sepatutnya Nami tak boleh tinggalkan mak dengan abah sendirian. Nami kena temankan mak dan abah. Tapi.. Nami tak sangka kejadian itu boleh berlaku. Nami sangat minta maaf dengan mak dan abah atas kelalaian Nami. Baru berapa hari Nami ditugaskan menjaga mak abah, dah gagal. Mak abah dulu jaga Nami dari kecik sampai ke besar ini, sikit pun tak pernah gagal.. Sangat kecewa dengan diri ~

Apa pun kesusahan abah dan emak membesarkan kami, Nami rasa sangat bersyukur dilahirkan dalam keluarga ini. Nami bangga dengan mak dan abah. Nami mintak maaf kalau Nami tak berapa pandai dalam pelajaran. Keputusan peperiksaan semakin lama semakin merosot. Harapan Nami agar abah dapat berbangga dengan anak abah ini walaupun tak sepandai orang lain. Tapi dulu-dulu Nami pernah je kan dapat No1 dalam kelas juga kan? Cuma sekarang ini je laa, agak merosot laa. Nami dah cuba, tapi kadang-kadang tak mampu nak mengulangi kejayaan dulu. Itu yang sekadar cukup makan sahaja itu abah. Tapi insyaAllah Nami tak akan sia-siakan pengorbanan abah untuk Nami belajar sehingga ke peringkat ini.

Abah tak pernah membahagi-bahagikan kasih sayang abah. Nami rasa adil je pada semua. Kalau along dapat ini, angah dapat itu. Kalau Nami dapat itu, Nina dapat ini. Semua sama-rata. Sampai abang Nasa pun dapat tempias kasih sayang abah pada dia. Dia pun dapat itu ini juga. Tak ada masalah.

Sekarang, semua sudah besar. Semua keluar dari rumah meninggalkan mak dan abah atas urusan masing-masing. Sekali lagi Nami minta maaf dengan abah kalau-kalau ada terlepas tanggungjawab Nami pada keluarga yang tidak terlaksana. Nami azam pada diri, lepas Nami habis belajar nanti, Nami akan berkhidmat pada keluarga pula. Nami rasa sudah sampai masanya abah berehat, biar Nami pulak yang berkhidmat. Biar Nami pulak bawa abah jalan-jalan. Biar Nami pula belanja abah makan-makan.

Kalau nak ceritakan pasal mak dan abah sepanjang 25tahun Nami "mengenali" abah, memang sangat panjang. Tak apalah, biarkan Nami simpan semua cerita abah dan emak untuk Nami ceritakan pada anak-anak Nami kelak pasal atuk dan wan mereka, biar mereka berbangga dengan atuk dan wan mereka kerana membesarkan daddy mereka. Hehe.. Tapi jangan pula abah ceritakan hal daddy mereka pada cucu-cucu abah. Nanti berguling-guling pula mereka ketawa mendengar cerita dari abah dan mak.

Apa yang Nami harapkan sekarang ini adalah iringan doa mak dan abah dari jauh agar Nami sentiasa di dalam restu abah dan emak sepanjang langkah Nami meniti hidup ini. Tidak ada apa yang boleh mengatasi doa mak dan abah kerana doa mak dan abah itu sangat mustajab sehinggakan kata-kata mak dan abah itu juga adalah doa.

Untuk akhirnya, jutaan terima kasih Nami nak ucapkan pada abah dan emak kerana membesarkan Nami selama ini. Terima kasih memberi Nami peluang belajar, peluang berdikari dan peluang mengenali kehidupan ini. Tidak ada apa yang boleh membalas jasa mak dan abah melainkan doa Nami yang tidak putus untuk mak dan abah semoga mak dan abah sentiasa dibawah lindungan yang maha Esa.. Ameeennnn


Anakmu,
~Nami~


Seterusnya...

Thursday, November 19, 2009

Event : Hari Pusat Bahasa

Assalamualaikum;

Hari ini aku bangun pagi. Macam tiap-tiap hari laaa. Dalam pukul 630, selepas waktu subuh pada jam443 pagi. Pagi ini sejuk gaban. Seakan-akan tidak mampu untuk mengangkat selimut tebal itu. Tiap kali musim sejuk, macam itulah keadaannya. Tapi aku gagahkan juga, sebab hari ini adalah hari penting! Hari Pusat Bahasa. Pusat bahasa universiti kami mengadakan Hari Pusat Bahasa. Menurut khabar-khabar angin yang bertiup sekitar Mafraq ni, macam meriah. Lantaran daripada itu, aku sangat teruja untuk menghadiri majlis itu bersama-sama dengan "New Toy" aku. Lagi hangat lagi bila aku dengar Raja Jordan akan turut hadir ke majlis itu. Teringin benar aku nak tengok king itu secara LIVE! Mandi-mandi...Eh, gile ke mandi musim2 sejuk ni? Hilang akal ke? Maksud aku mandi tu adalah sekadar membasahkan serta meratakan air seluruh anggota wuduk sebelum ke kelas agar sentiasa dalam keadaan suci - bersih. Sarapan-sarapan, sekarang ini aku mmg mengamalkan sarapan sebelum ke kelas agar aku tidak lapar semasa sesi pengajian berjalan. Siap-siap dan terus ke kelas...

Ikutkan, majlis akan bermula seawal 9pagi. Tapi janji arab itu adalah lebih dasyat dari janji melayu. So, aku pegi kelas dulu. Ambil berkat. Belajar pum pam pum pam.. Selesai. Jumpa budak-budak ni. Ajak pergi sama ke majlis. Nasir je yang ikut aku. Pasal die tak ada kelas masa tu. Ada gap. 10-11pagi. Pegi-pegi... Kosong, senyap sunyi. Yang ada acik cleaner basuh tangga. TABAH! Cari budak-budak ni lepak kat mana. Jumpa. Join..

Itu ini itu ini, pukul 12+/- baru majlis nak mula. RAJA TAK DATANG. Bengang. Yang ada duta-duta je. Tapi duta Malaysia tak ada. Pelik.

Majlis bermula.. Di mulakan dengan nyanyian lagu negara Jordan. Semua pelajar pusat bahasa terlibat. Kemudian diikuti dengan persembahan mengikut negara masing-masing. Hampir semua negara yang mengikuti pengajian di pusat bahasa mengadakan persembahan.. America, China, Kemboja, Nigeria, Indonesia dan Malaysia.



Persembahan Malaysia diwakilkan oleh Saudara Raihan. AKU SUKA! Tak sangka kawan aku ini sangat sempoi. Steady. Depan beratus-ratus orang. Maintain cool. Memang tabiklah! Aku ada record. Hapload kat YouTube.. Tengoklah!



Pastu Persembahan America. Pun best jugak. Rasa macam zaman-zaman CowBoy. Menyanyi sambil diiringi alunan gitar. Sempoi gile. Mmg American Style!


Pastu Persembahan dari China. Pun Best. Orang cina, cakap arab. Pernah dengar? Dengar dan lihat kat sini. Sangat lancar sebutan mereka walaupun ada jugak bunyi-bunyi cina tu. Tak ada masalah. Yang penting orang faham dan mereka boleh bertutur dalam bahasa arab dengan baik.



Pastu persembahan dari Indonesia. Tak best! Aku blah balik. Tak boleh blah langsung. Macam tak ada benda lain yang boleh di persembahkan. Ikutlah, aku tak nak join. LOSER! Tak nak komen lebih. Nanti emosi..

Apapun, objektif majlis tercapai. Bermottokan Keamanan Sejagat Melalui Bahasa, mesej berjaya diterapkan pada sekelian tetamu yang hadir. Walau apa sekalipun bahasa yang kita tuturkan, kita semua inginkan keamanan..

Babai ~


Seterusnya...

Monday, November 16, 2009

Info : Stumble! and KukuKlok

Assalamualaikum;

INFO 1

Anda bosan mengadap internet 24jam sampai tak tahu nak bukak apa lagi dah?

JOM STUMBLE!

Logo of StumbleUpon by topgold.


"Setelah saya menggunakan add-on ini lebih kurang 2minggu, saya sangat berpuas hati dengan persembahan yang diberikan oleh stumbleupon ini.. Saya sudah cuba, anda bila lagi?"

StumbleUpon merupakan sebuah agen web yang berfungsi memberikan web2 yang sesuai dengan kehendak dan naluri anda TERUTAMA BILA ANDA TAK TAHU NAK BUAT APA LAGI DENGAN INTERNET. Anda click je kat icon die tu, nahh.. terpancarlah web2 yang best lagi mantap untuk tontonan umum, sesuai dengan semua lapisan masyarakat..

JOM STUMBLE!

Tak faham?

Begini, anda dikehendaki register pada aplikasi tersebut dan install pada komputer anda. kemudian anda akan di suruh tick pada perkara2 kegemaran anda sebagai contoh kalau anda minat travel ke, music, photography, news dan sebagainya. BILE ANDA BORING DENGAN INTERNET, anda tekan je butang STUMBLE, maka akan keluarlah web2 yang dipilih secara random yang ssuai dengan naluri anda... Selamat Mencuba ~

JOM STUMBLE!

-----------------------------------------------------------------------------

INFO 2

Anda susah untuk bangun dari tidur?

Tak ada orang nak kejut anda bila anda nak qiamullail sepertiga malam?

Ada perkara yang anda memerlukan 'orang lain' untuk reminder?

Jawapannya : KUKUKLOK

"Hampir seminggu saya menggunakan KUKUKLOK, Alhamdulillah, KUKUKLOK banyak membantu mengejutkan saya dari tidur..."

KUKUKLOK merupakan jam digital internet yang berfungsi sama seperti jam loceng. Akan tetapi KUKUKLOK menawarkan pelbagai bunyi yang pastinya mengejutkan anda terutama di waktu pagi. Lagi terkejut kalau anda pasang full volume speaker anda. Pasti anda tidak akan terlajak tidur lagi selepas ini..

Apa yang menariknya?

Aplikasi ini tidak akan terganggu walawpun talian internet anda terputus selepas fully loaded. Bile web anda telah done, maka jika berlaku sebarang gangguan talian selepas itu, ia tidak akan memberikan apa2 kesan, melainkan blackout atawpun anda shut down computer anda atawpun anda close-tap xpun close terus browser..

SARANAN PENGUNAAN :

1. Solat subuh
2. Bangun pagi pergi kelas

JOM KUKUKLOK

tu je la..babai ~

*Tiada seterusnya ~


Seterusnya...

Wednesday, November 11, 2009

Info : 1st World War

Assalamualaikum;

Hari dalam sejarah, 11 November 1918, tamatlah perang dunia pertama yang menyebabkan byk nyawa terkorban begitu sahaja. Di katakan sebanyak 10juta nyawa tentera yang berjuang di medan perang terkorban dari kedua-dua belah pihak iaitu pihak berikat dan pusat kuasa. Kesan dari peperangan itu, maka banyak kerajaan yang tumbang jatuh menyembah bumi.. (Huh, sangat tak boleh blah dgn ayat ini)

Sebab itu kalau kita tengok orang-orang eropah macam Sir Alex Ferguson, akan memakai bunga poppy merah di baju mereka bagi tujuan mengingati pejuang-pejuang yang terkorban semasa tercetusnya peperangan ini yang berlaku selama 4tahun, dari 28 Julai 1914 sehingga 11 November 1918. >>Sumber di sini<<

"Red Poppy"

Bukan itu yang aku nak cerita. Tak kesahlah kan dia nak pakai apa pun. Lagi pun untuk negara dia jugakan. So, tak ada masalah.. yang masalahnya... Mamat ni... Punnnn nak pakai jugakkk..haishhh...


Di sebabkan dia ni pakai, aku terus cari cerita pasal bunga ini dan kenapa apa semualah. Malam itu aku tidur dekat nak pukul4 pagi sebab nak tahu cerita disebalik bunga ini. Lepas itu barulah aku tahu cerita bunga ini...

So, apa masalahnya?

Masalah eh sekarang ini, perang dunia pertama jugaklah faktor2 menyebabkan jatuhnya empayar turki uthmaniah yang dibina sekian lama yang sangat agong dengan kekuatannya dan kawasan pemerintahanya yang lebih kurang 1/3 dari penduduk dunia ni.. >>Sumber di sini<< Kalau dia pakai tu, maknanya die menyokong kejatuhan empayar itu yang mana empayar itu adalah empayar Islam. Dia ini orang Islam. Pastu menyokong kejatuhan Islam.. Aparaaa...

Tu je yang aku xpuas ati nyer.. haha

Bersangkutan dengan hari peringatan tamat dunia pertama ini, Harini pun aku tamat peperiksaan pertama. Boleh la rehat2 dalam 2minggu ke... Pastu bersiap sedia tuk peperiksaan kedua pulakkk.. lepas tu final.. lepas tuu turkey.. turkey?

Babai ~


Seterusnya...

Thursday, November 5, 2009

Karya : Aku Berperi

Assalamualaikum;

Background Music : Semua Tentang Kita - Peterpan

Malam ini,

Aku nak menulis juga
Tiap-tiap malam aku cuba
Gerakkan jari menaip kata, tapi tetap tak berjaya
Nak berkongsi banyak cerita, baru taip separuh, terus aku delete je
Ilham itu dari Dia. Aku hanya seorang hamba...

Malam sejuk terus memekat
Penglihatan pulak sangat terhad
Tak ada benda yang aku boleh buat
Sepatutkan study exam dah dekat
Tapi buat tak tahu je bajet dah hebat
Dah dekat-dekat nanti baru nak teringt
Perangai tak berubah-ubah walaupun pengajian dah nak tamat...

Hati gundah sayu terasa
Fikiran melangkaui ruang masa
Sekejap kebelakang, kadang terkedepan pula
Jari terus menaip kata
Perut kosong berbunyi meminta
Mata masih bulat terbuka
Jantung mengepam terus bekerja...

Ada satu yang aku nak ingatkan
Untuk aku dan juga sekelian
Cuba kita tinggalkan
Segala perkara yang memualkan fikiran
Perkara yang bersahabat dengan syaitan...

Aku benci perkara yang merimaskan
Fikir benda yang bukan-bukan
Sikit pun tak datangkan keuntungan
Penyakit hati perlukan rawatan...

Mata berair bukan menangis
Sekarang pukul dua pagi
Lagu masih memecah sunyi
Tidur seorang aku malam ini
Hanya badan ada di sini
Fikiran jauh terbang pergi...

Malam ini aku berperi...


Seterusnya...

Monday, November 2, 2009

Semasa : Welcome Winter!

Assalamualaikum;

Lama gila tak tulis apa-apa dalam blog ini. Alasan dia cukup mudah M.A.L.A.S. Tapi malam ini macam diberi satu kuasa untuk menggerakkan jari jemari ini untuk menaip sepatah dua kata bagi membuktikan bahawa blog ini belum lagi sampai ajalnya. Alhamdulillah ~ Walaupun esok aku ada 3exam bagi 1st exam yang telahpun berjalan sejak minggu lepas, tapi rasa macam nak menulis juga sebab sekarang ini masa rehat setelah tekak aku sampai kering ajar budak-budak ini. Wah-wah, macam power pulak rasanya. Sikit-sikit ada rasa macam Deko, Supi dan Dolah dulu. Kiki. Tapi mereka lagi power dari aku. Kalau tak, takkan boleh habis awal kan?

Eh, kejap ye, air yang aku jerang sebelum aku start menaip ni sudah masak pula. Sebentar ye.. (sekarang pukul 2253 - Ikut jam laptop aku ini)

Ok, siap! (sekarang pukul 2256 - Ikut jam leptop aku) cepat tak? aku buat air milo 3 in 1 yang aku sorokkan packet dia dari budak-budak rumah aku. kalau aku tak sorok, makanya, memang kenduri milo la rumah aku tiap-tiap hari. haha.

Sruuuppppp... Hirup sikit. Airnya panas lagi. Tunggu sejuk sikit..

Macam best pula lagu Fall for you - Secondhand Serenade ni. Teringat pulak kisah-kisah lama - Syahdunya. Kena pula sekarang ini tengah hujan renyai-renyai kat luar tu dengan suhu sekarang ini jatuh mendadak dengan cepatnya dari sebelum ni dalam 20c, tapi malam ni kalau ikut suhu kat leptop aku ni jugak, dalam 11c skrg ni. Power betul leptop aku ni kan, semua ada. haha

Apa aku nak tulis ni? tak ada kene mengena pun dengan winter!

Aku bersyukur ke hadrat Illahi kerana diberi sekali lagi peluang menikmati winter pada kali ini. Kalau ikut la kan, tahun ini da LEBIH dari 3x la aku menikmati winter ni. (Jumlah sebenar tidak dapat diberitahu sini atas sebab-sebab tertentu..hehe)

Teringtt pula masa 1st year aku menikmati winter ni, punya la excited. Yela, tak pernah-pernah rasa sejuk-sejuk macam ni kat Malaysia kan, ttb je bile bercakap, ada keluar asap dari mulut, pegang air sejuk gile sampai tangan jadi biru terutama bila buang air besar, bile nak c*b*k tu, pegang air je...BEKUUUUU! Pastu dengan tido berselimutkan 10kg lagi, dah la selimut 10kg, pastu pakai baju 2-3lapis. Huh, seronok sangat rasanya. Tahun ni, tengok budak-budak tahun 1, mcm samaa je perangai mcm aku tahun 1 dulu.. haizzz

(Lagu Fall for you - secondhand serenade still on playing) sehirup lagi milo.... kalini ada coklat today pulak ~ Ngeeeee :D

Tahun ini tahun last aku dapat rasa winter ni, so aku akan gunakan masa yang ada ni yang tak sampai 3bulan lagi ni untuk menikmati winter sepuas-puasnya agar aku tak menyesal nnt bile balik Msia nnt...

Dah lah kot, tu je aku nak cerita pasal winter..ttb xde mood n idea dah..babai ~


Seterusnya...

Saturday, October 24, 2009

Hiburan : Eftah Albak Tefrah - Nancy Ajram

Dulukan, ada ramai yang layan lagu arab dengan aku. Sekarang tidak lagi, semua sudah balik Malaysia tinggalkan aku di sini. Tapi insyaAllah aku akan menamatkan juga sesi pengajian aku pasa semester ini. Doakan aku ~

Bagi segmen hiburan untuk kali ini, aku nak mark kan di sini bahawa lagu hits arab aku sekarang ini adalah lagu bertajuk, Eftah Albak Tefrah nyanyian Nancy Ajram, seorang penyanyi wanita arab yang popular pada masa kini. Kalau di Malaysia ni, taraf dia ni sama mcm Siti Nurhaliza jugak la. So, boleh layan laa...



Aku ada bagi lagu ini pada Chiko, Dolly Diana, Duan dan Poyan. So far comment diorang... ON! Tak tahu la kalau orang lain dengarkan? Kalau ada siapa-siapa yang berminat, boleh la mintak mp3 lagu ni kat aku. Ok?

**Apek - Nawar**

Oh,btw aku dah berjaya catch-up balik semua entry2 aku yang aku rasa aku patut tulih kat sini.. Sampai takat sebelum ini je la.. So, dah kembali seperti biasa balik laa...

*Tiada Seterusnya


Seterusnya...

Tuesday, October 20, 2009

Event : The Amman Centennial Parade

Assalamualaikum;

Adoi..lambat lagi hapdet. bukan apa. Malas je.. Tabah. Ni pun ada lagi malas2 tu tapi mcm xde pe nak wat sgt.. type je la pe2 ptt.. LAgi pun mcm lamaaa je x hapdet bahagian event2 neh... So far tuu.. ada 4 entry je..ok la tuuu

Pada 9hb Oktober 2009 yang lalu.. (Skrg neh da 20hb da.. lambat gile nak hapdet. Ni bukan hapdet lagi namanya neh...) aku telah berpeluang untuk pergi meramaikan Majlis Perarakan sempena menyambutan 100thn Amman. Aku pergi bersama Encik Afdhal. Majlis yang bermula pada lepas jumaat itu (tapi xde la lepas jumaat betul2, dalam kul3ptg gitew la) berjalan dengan penuh meriah. Ini disebabkan kerana sebelum ini Amman tak pernah buat perarakan sebegini. So, majlis ini di anggap event of the year la bagi penduduk2 di sini WALAWPUNNN sebenarnya la kan, dari kaca mata ultraman.. eh silap, dari kaca mata aku la kan.. tak tumpah seperti perarakan rumah sukan sekolah kat Malaysia je... Jordan oh Jordan.. nak wat cne kann. Aku pergi neh pun sbb nak test my new toy itu.. hak2.. So, aku nak kongsi kat korang pic2 die je laaa.. k?

"Yey..Orang kata da kurus"



"Perarakan bermula dengan pasukan gladiator dari Jerash"

Pastu diikuti pulak dengan...

"Aku pun xingt la die neh dlm kumpulan apa.."

"Pasukan polis berunta"

"Peniaga2 kecil dan bundle"

dan ada jugak kereta2 berhias seperti...

" Mcm ini..."

Sebenarnya byk je pasukan2 yang berarak. tapi tak perlu la aku nak letak sumer gambar kat sini sbb akan mengaibkan negara yang aku cintai neh jee... bek tak payah tgk laaa.. haha..

Perarakan ini mengambil masa dalm 2jam jugak, dari kul 3-5ptg. Aku pergi neh bukan apa, aku ingt dapat la nak tgk KIng Abdullah ( Raja Jordan) neh.. tgk2, harammm xdtg punn.. yang ada, ahli2 parliment, datuk bandar pe sumer... buang masa jugak laaa aku dtg neh sbnrnyer..

Tapi apa2 pun, enjoy je laaa, nak wt cane kann, dah ini je kemampuan negara neh.. layan kan jee.. At least penah jugak la tgk perarakan mcm neh kat luar dari negara Malaysia dan baru tahu, indahnya Malaysia.. haha (sebab comparekan dgn Jordan jee) k la, babai ~


Seterusnya...

Saturday, October 17, 2009

Kembara : Bahrain

Assalamualaikum;

Sebenarnya takdala mood sagt nak hapdet sebenarnyer, tapi mcm tak tahu apa nak buat da. Nak tido mcm tak boleh pulak malam neh. lagi pun malam neh malam cuti, macam rugii je kalau tido awal2. esok lusa nak kelas, dah tak leh tido lewat2 lagi. sbb nnt nak bgn awal nak g kelas. nanti kat kelas tabahhh je tahan mata...

"Mercu Tanda Bahrain"

Ok, ni kire fast hapdet je la pasal ritu aku g Bahrain..Yeah, Kalau tak silap aku laa.. Ini adalah negara yang ke-13 aku lawati selepas Thailand ye tuan2. Ahakz. Alhamdulillah.. dapat lagi aku jenguk2 negara orang wlwpun selama ini aku xpernah termimpi2 pun nak g jalan2 negara orang neh... Ini pun sebenarnya sbb ada keistimewaan transit 1hari dengan menggunakan perkhidmatan GulfAir. Terima Kasih GulfAir.

Tak lama pun sebenarnya tempoh aku ada kat Bahrain neh sebenarnya.. tak sampai 24jam jugak. tapi aku pedulik apa kan? yang penting ada cop kat passport dan bile orang tanya dah pernah ke pergi Bahrain, jawapan die SUDAH! haha (mcm ada unsur2 riak pulak kat sini.. Astagfirullah)

Cerita die lebey kurang gini laaa :

1400 (27/9/2009) : Flight Touch-down kat Bahrain International Aiport

1430 : Selesai urusan cop passport, dapat voucher hotel pe sumer laaa... tgu bas hotel untuk ke hotel penginapan.

1600 : TABAH! dekat nak 2jam tgu bas hotel datang. aku da hangen2 da sbb takut tak sempat nak jalan2 pulak nanti...

"Concord International Hotel"

1630 : Sampai hotel terus siap2 nak jalan-jalan.. Oh ya.. btw, macam biasa la kannn.. i'm the only lone ranger je kat Bahrain neh jugak. Aku balek tak sama tarikh dengan budak2 neh, so balek je la sorang2 dan jalan la sorang2 jugak.. mcm g Dubai dulu laaa.. tapi ok je kott... Petang tu aku jalan-jalan2 area....

" Bahrain Trade Centre"

"Harbour Mall"

"The Pearl Monument"

"Marina Mall"

P/s : Tiada dalam gambar : Seef Mall, Ali Mall, dan City Centre


Sebab dalam pukul 8malam pihak hotel akan sediakan makan malam. so, bagi mengelakkan aku makanan habis ataw apa2 kemungkinan, aku kene balik ke hotel sebelum pukul8 mlm laa.. tapi nasib baik sempat jugak laaa..

2000 : Kembali ke hotel dan makan malam

2100 : Hajat di hati mmg nak jalan2 lagi sebab nampak petang tadi kat Sulaimania Garden mcm bestt je.. tapi kaki letey gile lagi pun still on Jetlag.. So, turun bawah.. g kedai2 runcit beli bnde kunyah2 naik hotel balik...tgk tv sajow...

2200 : Mcm dah tertido.. nampak x, betapa penatnya. tapi xpela..masa tu Malaysia dah pukul brape pulak kannn ..dalam pukul 3pagi.. mmg aku tido time tu jugak la biasanya.. tu yg otomatik ngantuk je rasa n tertido. malam itu aku tido sorang mengangkang je kat dalam bilik hotel tuuu... best gilo rasa...

0300 (28/9/2009) : terjaga.. mcm dah segar la plak.. bukak tv.. ada Amazing Race.. layan jap.. tertido smula..

0500 : Solat subuh, tido smula

0700 : Bangun dengan segar sangat.. mandi2 siap2 sbb nak turun sarapan pulak..

0730 : Sarapan di sediakan oleh pihak hotel. makan dengan byk sbb rasa mcm laparr je..

0750 : Tak tgu lama dah.. sbb nnanti pukul 0930 dah nak check-out. kul1000 bas nak dtg, nak bawak g airport smula. kul1130 flight balik Amman. so dengan bersegeranya aku tahan taxi aku pergi :

" Masjid Negara Bahrain - Masjid Al-Fateh"

" Perpustakaan Negara Bahrain"

"Air Pancut Tertinggi di Bahrain"

" Bahrain National Museum"

" Bahrain's Hard Rock Cafe"

Tiada dalam gambar : Beit al-Quran (Kilang al-Quran)

0915 : Balik hotel, siap2 kemas barang turun..

0940 : tgu bus kat lobby

1000 : bergerak ke Airport smula

1130 : Berlepas ke Amman...

OVERALL : Disebabkan nilai matawang Bahrain sangatlah tinggi BD1 = RM9.20 So, duit aku habeh ke taxi je. aku tukar USD50 dapat la dalam BD18. Sekali naik taxi je da BD1. g sane sini pe sumer.. bayar taxi ada la dalam BD14 = RM140 lebey kurang. BAYAR TAXI SAHAJA. bengang akuh. tapi tak apa je laa.. ntah bile ntah aku nak sampi kt Bahrain tu lagi....


Seterusnya...

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO