Saturday, December 20, 2008

MyWay : Upacara Bertandang Ke Rumah Arab

Assalamualaikum;

Burp...Alhamdulillah. setelah membuat beberapa kali perjanjian. dari rayer aidilfitri ritu. baru lah rini aku berkesempatan untuk g beraya rumah pakcik arab aku sorg neh.. Die neh merupakan pemandu truck kt tmpt aku neh. kami sllu sewa truck die klu nak pindah umah ke.. nak g airport ke.. nak g mn2 pun kebyakkan dgn die neh gak laa.. sbb die je yg leh bwk kitorg g mn2.. pastu yg paling penting 1x.Murah! yg len sumer cekik darah. huh!

OK, Kat sini aku nak cerita kt semua, upacara bertandang ke rumah arab. jgn ingt Jepun je yg kaya dgn upacara2 diorg. arab pun ada jugak budaya mereka yg tersendiri apabila kita bertandang ke rumah diorg neh..

SO, seperti yg di janjikan, die dtg amek kitorg kt umah, dan di bawa ke rumah die. rumah die neh terletak kt As-Sarhan. Kurang dari 10km lg nak smpai border Syria..

Bile berckp tentang dtg umah arab, apa yg tergambar kt fikiran kitorg adlah..Sedulang nasik arab yg akan dihidang untuk kitorg. Sbb arab neh mmg terkenal dgn meraikan tetamu yg dtg ke urmah mereka. mereka akan layan kita sungguh2. sehingga kita ckp.. "sudahlah tu..xpyh susah2.." br mereka rs mereka dah jalankan tanggungjawab diorg melayan tetamu dgn baik. klu x, selagi tu lah diorg akan buat mcm2 tuk kita..[ms tahun 1 dulu dah kene dahh..]

Smpai je umah diorg, mmg btul lah..Hambek ko..sedulang nasik arab yg sepatutnya leh makan seramai 10++.tp hanyalah dimakan seramai 5org sahaja sedulang. mcm dlm gmbr neh..

Sbnrnyer, bagi org arab, jika diorg hidangkan ala kadar je atawpun bile diorg hidangkan makanan, makanan yg dihidangkan itu..habis! itu bermakna, makanan yg diorg hidangkan itu tidak mencukupi. so, diorg kene hidangkan bende lain, smpai lah makanan yg kita makan tu..berbaki..kire mcm tak abes laa..br lah namanya kita neh, cukup makan...mcm neh..

Selesai makan nasik tu..perut pun mcm nak meletop dah..kita akan dihidangkan dgn teh 'o' arab yg sangt istimewa. diletakkan sedikit daun pudina untuk menambahkan rasa teh 'o' arab yg sebnar..

Bile dah selesai makan menu utama tu, kita kan dihidangkan dgn pencuci mulut pulak. biasanya terdiri dgn manisan2 arab ataupun buah2han..

Selepas itu, jika tuan rumah masih mempunyai makanan untuk dihidangkan kepada tetamu..die akan keluarkan la..dan dihidang kan 1 per 1...

Untuk akhirnya, jika tuan umah menghidangkan kopi arab yg amat pekat dan tak sedap kalau tak pandai buat tuu.. itu maknanya, tiada lagi hidangan yg nak di hidangkan kepada tetamu dan tetamu pun boleh la meminta izin tuntuk pulang ke rumah...

Bg upacara minum kopi tu pulak..biasanya, dia akan tuangkan tuk kita dan kita hendaklah menggoyangkan cawan itu tanda tak nak lagi..klu kita senyap je..bg je cawan tu mcm tu je..nnt die akan tuang lagi dan kita kene minum lg kopi yg dituang tu..smpi lah kita goyangkan cawan itu..[pun dah kene tahun 1 dulu...]

Sblm kami balik, kami bergmbr dulu dgn family die neh dan anak2 die yg sgt ramai neh..meriah btul umah die neh.. 7org anak kesemuanya..sorg je ppuan.hehe...tp tak nampak pun anak ppuan mahupun isteri die neh..sbb anak ppuan dan isteri, kene duduk kt dalam je..tak leh jmpe dgn tetamu lelaki..


*Aku amat perlukan kamera yg baru bagi menggantikan camera aku skrg neh...!

4 Orang Berani Mati:

rizz said...

huhu bestnya mkn reramai cmni.miss thz moment:p

Luth Textile said...

aah kan.. meriah..
aku tgk pak arab tuh pakai egal dengan kain kotak2.. dats mean dia orang jordan..

sonok la plak baca posting kali neh.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anapppp......

:'(

aiSyaLiciOus said...

happy to see your smile la bro...nmpak ceria jek..yup! org arab if nak serve tamu mmg ngan adat nyer yg too great i guess kan..terlalu pemurah..alhamdulillah awak dikelilingi org2 yg baik...amin....

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO