Friday, December 12, 2008

Kembara : Laut Mati

Assalamualaikum;

Untuk segmen kembara kali neh, aku nak bwk korg jalan2 ke laut mati. aku g smlm..dgn dak2 neh..sambil jalan2 neh, aku tgh bukak lagu "tong hua - Micheal Wong" best gile weh.. mcm dalm kreta laa..bukak2 radio..aku kn nak bwk korg jln2 neh..hehe..

Ok, sblm kite berseronok dgn laut mati neh, kite kene taw dulu "sebalik tabir"..senang ckp, sejarah laut mati neh laaa... Cerita die lebey kurang gini..


"Kisah neh, bermula pada zaman Nabi Allah Luth, di mana kaum Nabi Luth neh adalah kaum yg mengamalkan sex songsang, laki ske laki, ppuan ske ppuan. Homoseksual.

Wlwpun nabi telah menyeru kaum die neh supaya kebali ke jalan yg benar, tp kaum die neh xnak jugak.

Nak d jadikan cerita, pada hari Allah nak turun kan bala tu, Allah telah menghantar 2malaikat ke tmpt nabi Luth neh, dgn menjelma menjadi manusia dengan rupa paras yang amat kacak. dgn membawa utusan untuk menyelamatkan Nabi Allah Luth neh serta pengikut2 nya yg mengikut dakwah nabi Allah Luth neh supaya tidak bersama-sama terkena azab Allah yg amat pedih itu.

Semasa malaikat sedang berada di rumah nabi Luth, isteri baginda sendiri yg ingkar dgn ajaran suami nya, memberi tahu kepada seluruh penduduk kampung, bahawa di rumah nya ada org yg amat kacak. maka berkejar2ran lah org kampung itu untuk "mendapatkan" org yg kacak tu di rumah Nabi Allah Luth.

Nabi mengetahui perkara ini, nabi berserta pengikut2nya dan malaikat td lari meninggalkan kampung itu dgn tidak memandang belakang sekali pun. kerana malaikat yg suh mcm tu. bile nabi melarikan diri tu laaa..org2 yg ade kt blkg neh, Allah angkat sekeping tanah tu, tinggi2 dan Allah hempas dalam2...maka terjadilah laut mati neh"

Mcm tu ler lebey kurang cite kaum nabi Luth neh...

[INFO LAUT MATI]
  1. Die merupakan tempat yg paling rendah di dunia..di bawah paras laut
  2. Di sempadan 3buah negara - Jordan, Israel dan Palestin
  3. Tiada hidupan pun yg hidup dlm laut neh. sbb air die terlalu masin.
  4. anda tidak akan tenggelam bile mndi laut neh..anda akan terapung2 mcm kt angkasa lepas.
  5. Laut mati neh ader khasiat die tersendiri melalui garam2 yg terhasil serta lumpur yg terdapt di dasar laut ini..
"Nampak x org terapung2 tu?"

"Mcm neh lah garam2 yg ader tepi2 laut neh...lawa jew"

Macam mana untuk ke sana?


Kalau nek kreta : Laut mati neh tak jauh dari Amman, lebey kurang 30minit je dari Amman. Ikut jalan nak g Airpot..nnt ader simpang g laut mati.. nnt ader simpang belah kanan..masuk..terus jer..nnt smpai laa kt laut mati neh. ader signboard..jgn risau..


[INFO TAMBAHAN] [leh baca kt sign board tu..wlwpun ader ejaan yg salah]
  1. Nak masuk laut mati neh, kene bayar JD3 (RM15) untuk service charge tandas, kebersihan, pe semer laa
  2. nak mndi, air laut 2, jangan bg kene mata..
  3. jangan ada luka2 kt anggota badan..
  4. pegi waktu musim sejuk dari bulan 10-3. klu g musim panas, tmpt neh, amatlah panas
Ada soklan?

12 Orang Berani Mati:

hanis said...

best... ai like..
erm... aper je actvt yg bleh buat kat situ selain mandi??

rizz said...

mcm mnarik la entry u ni ahnaf..cm nk mndi je kat ctu.

pink_butterfly said...

waahh,sonoknyaa...amat la bsesuaian bmandi manda bg org yg xreti brenang cm aku nih...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

tmpt ni paling rendah kt dunia n tmpt dia kalo g musim sejuk pun rasa mcm panas jer..pelik kan??kuasa Tuhan..

pastu, tmpt ni kalo nk rasa azab dihurung lalat..pegi la time musim panas..hahaha

[saje je bg info tmbahan]

anap_ilmi said...

HANIS : Selain bermandi manda, kite leh bakar2 barbeque. leh wt istana pasir. leh carik batu2 garam yg cantik mcm batu karang, pastu boleh "mud bathing"..byk kan aktiviti?

RIZZ : Mai la dtg jordan, leh mandi manda kt sini

pink_butterfly : yaaa..tepat 1x. kalau sape2 xreti berenang pun, anda tak perlu risau..anda akan terapung2 jew di permukaan laut neh...

ADAM : Aku rs aku mcm xpenah g je masa musim panas...hehe

byzantine said...

kalau aku mandi confirm terapung?..no life jacket?..heheh

anap_ilmi said...

Yes!of coz.kne dtg sini la try.blum cuba, cmne nak taw kan...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

kalo ko nk taw..masa aku thun satu..pengrah program NS Family Day decide wat prgrm kt sana time msim pns..tu la sbb aku da merasa..cuba la try..

Mr. Janggel said...

ooo itu ghopernyer laut mati...

Luth Textile said...

ang pg naek pe bro?
urm.. aku syiok lo jalan2..
hehe..
bila nak bawak aku pg sana bro?

anap_ilmi said...

ADAM : thn neh kitorg rehlah Syria kot.....kot ader wet

EJ : Yes..mcm tu lew..

En. Luth : Sewa kreta..mai la dtg sini dulu..nnt aku bwk hg jln2..

aiSyaLiciOus said...

besh nyer..my friends yg stdy kat jordan n syria pon ade cite pasal DEAD SEA..insyaALLAH one day akan smpai..DEAD SEA,HERE I COME!!

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO