Thursday, November 27, 2008

Info : AirAsia Fly to London

Assalamualaikum;

Saat yg aku tggu selama ini...1 lg destinasi terbaru AirAsia yg bakal menjadi tamparan hebat untuk syarikat penerbangan subsidi kerajaan Malaysia! AirAsia kini melebarkan sayapnya terus ke London, United Kingdom bermula dari RM499! Semestinya dengan harga yg 'bukan2'! Sesuai dengan temanya "kini sesiapapun boleh terbang", ternyata AirAsia terus mengotakan janji2 mereka menjadi syarikat penerbangan tambang rendah yg terunggul dirantau ini! Tema aku pulak nak sokong AirAsia neh, "Untuk apa bayar lebih untuk destinasi yang sama walaupun 5star services yang berbeza"..Ahakz..

Perhatikan Perbandingan Harga di bawah :


"Jika anda memilih untuk menaiki pesawat dari Syarikat subsidi Kerajaan ini, anda perlu untuk membayar sebyak RM4106 bagi laluan KUL-LONDON [Return]

"Lihatlah, total yg anda perlu bayar sekiranya memilih AirAsia"

AKAN TETAPI, jgn sangka aku sgt taksub dgn AirAsia neh. Aku flexible, memberi pendapat mengikut cara aku sendiri. Aku dah nek dah pun AirAsia neh. Wlwpun harga AirAsia tu "nampak murah" ketahuilah bahawa, harga ini, tidak termasuk :

  • Makan dan minum dlm penerbangan. Akan tetapi, anda perlu memilih menu anda semasa membuat tempahan tiket, JIKA MAHU. Setiap pilihan hidangan dikenakan bayaran tambahan sebanyak RM38 SEHALA+SEORG [Tapi ini mmg konsep LCC. So, no prob la]
  • Bayaran bagi bagasi anda. Bagi setiap 25kg, anda di kenekan bayaran sebanyak RM100 SEHALA. klu tiket return, RM200 la jadinyer. [Ni plak mmg konsep AirAsia. No prob jgk]
  • Die bukan turun kt Heathrow (LHR), tp die turun kt Stensted (STN) [Jauh gak la dari Bandar London]
  • Tidak juga di sediakan peralatan keselesaan, mcm bantal+slimut. tapi leh request DENGAN BAYARAN JUGAK sebanyak RM25 SEHALA. [ni pun die nak berkira jgk, pe lah salahnya bg je..xluak pun]
  • Rege yg ader tu, leh dpt dgn byrn menggunakan Kad Kredit.
  • INI ADALAH HARGA PROMOSI SAHAJA
Maka, jika ditambah, ditolak, dibahagi serta didarabkan, maka harga tiket anda akan menjadi RM2233 bagi perjalanan Return serta makan dan minum, comfort kit [bantal dan slimut], serta bagasi 25kg.

Wlwpun still lagi murah dari syarikat penerbangan subsidi kerajaan Malaysia tu,lebey kurang 50% dari harga syarikt tu, tp cuba anda bygkan, kalau anda sekadar mmbayar harga asal tu, RM2007 tu..nek flight, juz bwk bag-pack ataupun hand-luggage sajer ler...pastu berlapar sepanjang 14jam perjalanan dan sejuk, xde selimut, sakit kepala, xde bantal..how eh?hehe

Kesimpulan,

Mcm aku penah ckp sblm neh, dlm review : AirAsia aku sblm neh, percayalah..bile anda naik AirAsia nih, anda akan rasai "murah" yg sbnr...semua bnde mcm die cut-cost tuk merealisasikan impian tambang rendah mereka. tp ape pun, kembali balik tema aku td tu.."Untuk apa bayar lebih untuk destinasi yang sama walaupun 5star services yang berbeza"

*Aku xtaw aku sokong ke tidak AirAsia neh sbnrnyer..tuk domestik..sokong lew kot..

15 Orang Berani Mati:

hanis said...

ana setuju...
ana setuju

rizz said...

mcm tu plak kn.hmm aku stuju gak klau domestik..klau international mati o

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

erm..

cuba la naik AirAsia X perjalanan ke Australia [mayb] menggunalan pesawat Airbus 330 mereka yg terbaru..super best..setaip seat ada tv..n kerusi diaorg pun mmg comfortable..kalo nk mencuba..apa salahnya..hehehe

Zulfahimi bin Husain said...

baik ko naik MAS. one way ticket KUL-LHR baru MYR 1,069. hehe...ko kali 2 dapat tiket pergi balik...5 star airlines + malaysian hospitality

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

betul..betul..betul..

aku sokong Zulfahimi..

nk tmbah ckit..

MAS turun kt Heathrow, London..flight selesa,layanan best dll..

huhuuhu

Luth Textile said...

anapilmi..
aku xtau sgt pasal flight2 nih.
naek pon xpenah g..
huhu...

best gak review ang nih,,

Janggeltrekker said...

Yup..btul..betul..betull..

mykrk said...

Aku pernah naik dari JB ke Miri, memang 'murah'lah... macam naik bas buruk aku rasa, sempit, duduk tak ikut nombor, ikut 'dan' jer. Aku rasa naik bas ekspress dari Melaka ke JB pun lagi selesa. Tapi kalau nak 'murah' mengapa tidak? Tapi ingat, harga yang diuar2kan tu pun bukan senang nak dapat. Kena peka dan booking awaaaallllll nooo. Bukan banyak pun bilangannya. Sekian.

anap_ilmi said...

Sori, br dpt nak luang kan masa sket neh.. ini pun curi2 sajew sbnrnyer...

HANIS : tq2..

RIZZ : 2la, yg aku pelik tu..comfort kit pun nak "jual". bg je laa..xsalah pun...

ADAM : Short+medium-haul myb leh consider laa..tp klu long-haul neh..mcm xstuju sgt la..melainkan die dpt bg sedikit kelebihan wlwpun LCC

ZULFAHMI : rege yg ko bg 2 ko tgk mana? klu dlm iklan2 biase xmasuk Tax+surcharge..AirAsia : NoFuel Charge!

ENCIK LUTH : aku neh pun saje amek taw jew bnde neh..minat laa..ni pon pasal adam tu ha..beriyer..ahakz

EJ : ape yg btul ek?

mykrk : ya..btul tu. kdg2 aku rs, promosi2 neh mcm menipu pelanggan pun ada. rege yg kite akan dpt tu, xsame dgn rege yg di war2kan tu..wlwpun ini adalah business..tp...ntah..

*dlm islam pun xleh taw mcm tu..nama die - Akad Ragu.xleh

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

eh..ada jgk nama aku dikaitkan,,,ahakz!!

nk wat mcmner..da minat ke arah sana..hehehe

Zulfahimi bin Husain said...

oOo...tunggu la offer dr mas. confirm ade punye

anap_ilmi said...

Adam n ZulFahmi : hmm,korg berdua patut sokong aku!huh!

Zulfahimi bin Husain said...

sorry..not with air asia.

anap_ilmi said...

zulfahimi : siap lew ko klu ko nek AirAsia nnt..keh3!

Cuties Cuppies said...

mana berbaloi klu naik airsia turun kt standsted tp jauh dari central london,kena ambik transport lak nak ke bayswater atau naik flight yg turun ke heathrow?kalau bawak anak kecik mana yg memudahkan...?

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO