Thursday, November 13, 2008

Semasa : Anda Di Mana?

Bismillahirrahmanirrahim;

Assalamualaikum;


Menemui sahabat2ku yg jauh d mata, tp sentiasa dekat d hati. wlwpun kita jarang atau xpernah berjumpa sekali pun. tp dgn adanya pertalian maya nih, kita dpt bersatu berkongsi fikrah, pendpt dan pengalaman dlm menjalani hidup yg hanya sementra ini. Alhamdulillah, aku sini sihat sajer wlwpun sibuk sikit dgn aktiviti2 harian aku skrg neh..tu yg mcm xdpt nak hapdet sgt blog aku yg skrg ni hampir2 bersawang..

Untuk posting kali ini, aku nak cuba bawak korg berkenaan dengan satu kisah seorg sahabat kita, teman kita ketawa bersama, teman bermain, teman belajar bersama2 di perantauan selama ini, sedang berhadapan dgn satu ujian dari Allah di dalam sebuah bilik bersama seorg sahja rakannya yg terus setia menunggunya tanpa mengira penat, letih, lenguh kaki, kurang tidur demi seorg kawan yg sememangnye amat memerlukan "teman" ketika ini.

Sape yg tau ni tmpt die kt mn? kenape dgn tmpt neh? pintu tu di perbuat dari ape? apa makna tulisan2 tu? kenapa dengan gmbr nih? pebagai persoalan boleh ditimbulkan melalui sekeping gmbr diatas..tp jika di perhati betul2, mungkin persoalan2 lain pulak yg mungkin terlintas difikiran kita. sape yg ader kat dalam nih? Die knape? aku knal die kew? aku ader kene mengena dgn die kew?

sbnrnyer, kt dlm ni la, terlantarnyer Saudari Nabila Huda binti Zaim, seorg pelajar Universiti Yarmouk, yg terletak di Irbid bersama seorg sahaja sahabatnya, iaitu Khairunniswan binti Abdul Halim yg belajar di universiti yg sama..

Kenapa dgn die?

Saudari Nabila tu, die menghidapi penyakit Leukimia yg kronik skrg ni, yg memerlukan rawatan rapi dari hospital, di tempt kan dlm ICU, hospital islam jordan, dalam sebuah bilik kawalan rapi. Jika anda semua pergi melihat beliau. pasti akan terdetik rasa sayu melihat keadaan beliau.

So?

Ape yg aku nak tekankan kat sini adalah berkenaan dengan bermula dari peranan seorg rakan, teman, sahabat, rakan serumah, seterusnya komuniti yg lebih besar persatuan universiti, persatuan mantiqah, persatuan pelajar2 jordan nih dan tidak ketinggalan pihak yg bertanggungjawab bagi pelajar malaysia serta rakyat2 malaysia di jordan ini..

Alhamdulillah, tanggungjawab persatuan anak negeri yg menaungi sahabat kita ni, dpt di laksanakan dgn baik hasil keprihatinan Yang di-Pertua serta Timbalan Yang di-Pertua Badan Kebajikan Mahasiswa Negeri Sembilan (BKMNS)


Apa masalahnya?

Ok, kita pegi 1-1 yer..semua dpt bahagian. jgn risau. mula2 kita pergi kt teman, rakan, sahabat saudari nih.. korang sumer pegi mana? korg mmg kawan dgn die nih masa sng je ke? korg perasan ker die xdtg kelas? korg tau x die sakit sblm neh? masa die tgh susah ni, ada korg nak tgk die ke? ape ke? die mkn ker? lapa ker? kencing berak pe semua? ke, yg korg tau, cukup bulan, mintk duit rumah? duit letrik, selesai semua..dah xknal. knal x dgn niswan tu? korg tau die lenguh? korg tau die sejuk? korg tau die mkn ke tidak? korg tau die ponteng kelas ker tidak? ader korg pk semua nih?sume wt hal sniri jew.xde pun nak pk kwn2 yg tgh ssh ni..duduk dah same2 dah..bile kwn susah..harammm nak tlg.nasib lah ade sorg kwn yg baik ati mcm niswan tu. klu x, aku pun xtau lew nak jadi ape dgn budak tu.

Next, persatuan universiti+persatuan zon. korg pun....same jew. harap jer gah dgn ahli teramai korg tu berbanding zon2 lain..tp haram..sorg pun payah nak g tgk ker, pe ker..terutama MT2 korg tu lew..pttnyer bile dah di pertanggungjawabkan tuk memimpin, jgn igt nk wt prgram jer..kebajikan ahli pun kene jaga jugak. ini leka dek buat program jew. kebajikan..ZERO! bawak2 la jaga budak ni, nak harap kt niswan tu jer..aku sian gile tgk die. nak rebah je dah tu..dah brpe hari duk kt hospital je dah tu, mana nak mandinyer, makan nyer sumer tu..korg pernah terpk ker? pelik aku!

Next, Persatuan pelajar sejordan. ni pun satu hal lagi..president, timbalan president..harammmm nak turun..WOI....KORANG BUAT APE EK?TIDO JE KE MUSIM SEJUK NIH? xpyh la nak mengantarabangsakan persatuan nih kalau bnde simple mcm neh pun xdpt handle..xpyh laa nak sibuk2 hal2 org yg xptt korg sibukkan diri korg tu..baik ko sibukkan diri korg g tgk die ke...ape ker...kalau pegi pun xrugi..dapat pahalaa..tgk org sakit..dari sibuk hal org lain..lagi wat dosa jer..ngumpat2 sesama korg..ape daaaa!!!

Next, Pihak bertanggungjawab dengan pelajar serta rakyat malaysia kt sini.sepatutnya memberikan lebih perhatian kalau ader timbul masalah2 mcm neh. bukan sllu pun ader mcm neh..yg paling sedeh, pakcik[ayah si nabilah] ni pun kecewa jugak dgn janji2 manis pihak pengurusan pelajar. kater nak amek kt airpot..sudahnyer, dari airpot nak ke amman..nek bas..nak ke hospital..nek taxi..nasib baik ader yg sudi membantu..korg rock ahh!dtg pki baju kelas lagi g amek pakcik tu...respect!

Sudahlah..


Penat je menaip nih. Aku bukan lah nak timbulkan ape2 masalah sbnrnyer, tp sbnrnyer aku mcm pelik jew..bnde2 nih lew yg bermain2 dlm fikiran aku ms aku kt sane td..kdg2 ader gak terlintas..mcm mana klu aku yg kene pulak ek?mmg mcm ni jugak ker yg akan jadi?mintak di jauhkan laaa....korg xpenah pk ker klu bnde mcm neh klu jd kt korg? how? ntah ler..aku ni juz nak ceritakan ape yg aku rasa jer..ape yg aku tulih nih, semua yg aku rs aku nak tulih..ader jew lagi, tp sbb xde masa, tgh mlm dah bih, baru je balik dari hospital neh..lg pun ni blog aku..sukehati aku lew nak tulih ape..aku xtulih pun nama sape2..aku xtulih pun sape yg terlibat...ni kan MYWAY..i did it my way..


*same2 lew kite doakan supaya Saudari nabila ni sihat...aminnn

20 Orang Berani Mati:

hIrOsHiNaRi said...

tah2 ape2 da..bkn nk kutuk ke ape..kenape lambt..mybe byk alasan yg sedar diaturkan..kite tgk je nt..mcam2 la alasan dieorg bagi..lau slh..maaf je lg bgskan..xyah la nk alasan2..

jehan miskin said...

sebenr nye dia org ni pandai cakap je.dia akan tau bile benda tu berlaku kat diri dia org.biar dia org rase kan nnt.aku tak tau la dunia ni mcm mane.memang bodo..org atasan hanye tau berckp tapi tak tau nak buat ape2

Anonymous said...

btul2..sokong...aku ade seorg kwn,dulu dia kat mesir..tapi terpaksa balik krn sakit..agk teruk..tp aku sedeh ngan cerita dia..orang tau dia sakit pun bila dia dah pengsan..mmg dia dah teruk dah waktu tuh..kite sbg kawan..kalu xkenal pun anggp la sedare sesame umat..amek tau sdkt hal2 kawan2 kita..tgk ape perubahan yg pelik....ke ape ke...bajet amek tau kepentingan seniri jek

Gia said...

kau plak apa tanggungjawab yg dah kau buat selain dari menulis kat sini? huk huk huk... tanya jer erk... harap2 tanggungjawab yg kau dah buat tue setimpal lah dengan apa yg kau bebelkan....jgn marah nurk.. hem tanya jer uolzzzzzzzz

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

Salam..

tak leh nk ulas pnjang2..coz aku tak taw jln citer sbnr..Actually,kt cni aku mampu berdoa utk Nabilah agar cpt sembuh atau ada perubahan2 yg lebih bagus..congrats to Niswan sbb kawan mcm dia mmg payah nk dpt..susah snang bersama..ada org tuh snang je nk sesama..time susah langsung tak nmpak batang hidung..

To Dzarif n Timah..Nabilah skrg bawah tanggungjwb korang selagi mana korang mampu tolong..tolong la bantu..actually bkn korang je, AMS dan ahli yg len kene main peranan..

bese la..da faham sgt da..persatuan2 yg len tak nmpak de NS ni atau ahli2 nyer melainkan 2 bnda je..satu sbb kewangan yg kukuh, n satu lagi sbb Wisma..time mcm ni..bila perlukan bantuan NS..baru la calling2, tnya procedure i2, procedure ini..tp bila jd mcm nih..harammm..sumer wat tak taw jer...

sekian, tq

[luahan perasaan mode]

Anonymous said...

salam..jus to give some credit to saudari niswan..dgn t/jwb sbg student lagi..mmg susah nk dpt kawan macam ni..kawan menangis mmg susah dicari....really a good friend..sejukk perut ibu..hargaila nyawa anda dan org tersayang(tibe2 je)..

ow..oh said...

salam..
terus trg ak mengatakn ak tulis komen kt sini..sbb ak serius x agree dgn ko nye entry ni..
eh...lupa plak kan..u did it ur way..its ur blog..ko pnya hak la kan..tp..nk tnya la kan..b4 ko tulis ni..kau pk tk

Anonymous said...

ko igt ko sorg je ke y dtg melawat nabilah? ko ada 24 jam jadi security guard kat situ? ko ada senarai nama org y dtg melawat?

even buat baik pun x elok canang2 kat org. ko tau ke cerita sebenar apa y berlaku? dah tanya cerita dari semua pihak yang terlibat? pihak y ko canang2kan nama kat sini?

doakan sama2 untuk sume kebahagiaan sahabat kita.

Anonymous said...

Salam. Bacalah sepenuhnya...

Tulisan ini dikarang atas dasar sahabat yang sedih dengan sikap manusia yang mengambil khabar berita tanpa usul periksa. Jujur, saya bukanlah insan yang terlibat dalam situasi yang berlaku, bukan seorang yang berjawatan dalam pimpinan pelajar. Tetapi hanya seorang yang diberikan peluang oleh Allah menjadi pemerhati situasi, agar segala yang diceritakan paksinya hanya keadilan...

Bayangkan, di malam peperiksaan, andalah insan pertama yang dihubungi sorang sahabat pada waktu malam mengkhabarkan bahawa, salah seorang rakan telah dimasukkan ke hospital. Dalam keadaan yang terkejut dan pilu, andalah insan yang berusaha sedayanya menghubungi pihak MSD dan memaklumkan kepada mereka tentang nasib sahabat anda yang berada di hospital sekarang memandangkan malam yang sudah semakin larut dengan harapan sekurang-kurangnya kebajikan sahabat-sahabat anda pada malam itu terjaga memandangkan mereka berada jauh dari tempat tinggal.

Sepanjang sahabat-sahabat anda berada di hospital yang jauh itu, anda saban hari tidak putus-putus menghubungi mereka bagi mengikuti perkembangan dan nasib mereka di sana. Keadaan tidak membenarkan untuk anda berziarah walaupun hati ingin benar ke sana memberikan semangat dan dorongan, dek kerana hambatan peperiksaan selama 2 hari berturut-turut bagi madah yang cukup berat. Tapi anda berjanji, usai selesainya peperiksaan, hospital lah tempat pertama yang akan di tuju.

Mengetahui bahawa ibu bapa sahabat anda yang sakit itu akan datang, anda jugalah insan yang berusaha menguruskan siapakah orang yang akan menjemput ibu bapa tersebut di lapangan terbang. Sana sini anda cuba menghubungi insan-insan yang boleh diharapkan untuk membawa ibu bapa tersebut dalam pengangkutang yang mampu memberikan keselesaan maksimum kepada mereka baik secara zahir mahupun lahir. Percaya dan yakin dengan insan yang sukarela ingin menjemput ibubapa tersebut, anda serahkan tangunggjawab itu kepada mereka.

Kemudian tibalah harinya, kesempatan yang anda untuk berziarah anda gunakan sebaiknya. Alhamdulillah, tercapai hajat. Tiba-tiba, dalam tenang dan damai cuaca pagi itu, anda dikhabarkan dengan berita pedih berbau fitnah tulisan-tulisan lancang mengkritik anda sebagai tidak bertanggungjawab!

Apa perasaan anda?

Bukan jasa dan penghargaan yang diminta, semua itu tidak penting kerana anda sedar dan tahu segala usaha anda sandarannya hanya kepada-Nya, tapi kecewanya anda akan jiwa-jiwa yang melulu dalam menjatuhkan hukum kepada manusia lain! Apatah lagi menyebarkannya kepada orang lain seterusnya memberi impak dan perspektif yang salah terhadap perkara sebenar. Tidak rasa bersalahkan kita?

Setiap insan melakukan kesilapan, tetapi sebaik-baik insan mereka yang jujur mengakui dan berusaha memperbaiki kesilapan yang ada, mudah-mudahan diampunkan kesilapan kita oleh-Nya dan rahmat yang diharapkan sentiasa

Luth Textile said...

amboi..
menyampah aku bc komen kt atas tuh..

meluat..

bro..sabau..sabau..

kita sbg pelajar senegara, sebangsa dan seagama ptt ushar member2 lain, xmo da benda2 gini terjadi lagi..

minta pelajar tuh baik, sehat dan selamat..

Anonymous said...

bullshit la....stakat main kol² bleh la...stakat carik alasan...alasan mmg byk..asal x ckp kucing ko sakit gigi jer...mmg kimak korg sume nih...

Anonymous said...

salam..

ape kater kalau minta maaf jer..

'setiap anak Adam melakukan kesilapan..sebaik2 yg melakukan kesilapan ialah yang bertaubat..'

ps ; sama2 berdoa untuk sdari nabila

Anonymous said...

seryesly bila baca blog ni...terasa cm penulis minat kat niswan..dan cuba hentam org laen...utk tarik perhatian niswan..fullstop..(no offense to niswan)

wak lu said...

penulis cume nak tunjuk NEGERI SEMBILAN is the greatest BKAN in the world...org lain sampah semata2..WAK LU...

Anonymous said...

lain kali ko tu yg xpayah melatah beriye sgt...dah tau tu doa la ape yg patut...nk tembak2 org ape hal??ko sorang aje ke yg pegi? mentang2 pegi awal..org len pg jugak walau lmbt pon..dapat juge jmpe..salam jugak apak eh..

ko tu yg xde keje lain semangat benar...xyah la nk besar2 mulut lg..ko nnti Allah balas balik tahu lah..ko xtau citer sebenar abih sume ko nk sangkut kn..

lain kali tnye btol2..camne die buleh kne..
luekimia yg dia hidap tu bkn keturunan..bende baru yg tibe2 dtg..so, ko pon buleh kne..kalo adik2 ko kne ape ko nk buat? nk tembak persatuan2 sini jugak ke?
jgn la jadi pemecah belah ummat...cukupla..satu hari nnti Allah balas balik kt ko baru ko tahu..

mawaddah said...

weh, ko dgr ni dari sape ni.. mane ko tau PZ tk buat ape2.. selidik ar dulu nk tuduh2 cmtu pn.. kawan2 sume berebut2 nk jage nabilah tu.. tp, takleh sbb niswan yg leh cntact mak ayah die, mase tu, mak ayah die on d way nk g cni.. ko tau ke kwn2 aku call2 niswan suh die jage diri gak, tdo, mkn, sume..ko tau ke sume nk g tgk, tp sbb exam, tokleh g..
ko tau sape yg uruskan takjil fasal nabilah?? ko tau sape yg uruskan surat2 kbnrn doktor2 kt kuliah syariah?? ko tau sape yg uruskan tiket die yg susah nk bertaamul ngn arab tu??
lepas exm berderet tu, presiden hari2 g hospital.. ko nmpak ke die kt ctu?? hari nabilah nk balik tu, sape yg kluar pg2 g bg duit sume, n uruskan trnsport die??

tnde kite mgambil berat kt nabilah tu, dgn meweujudkan diri kt hospital ker??
hbs, yg mase nabilah balik tu, ramai kt airport, tk nmpk pn ko..

tlg r pdm entri ko ni...
mmg r ni blog ko, hak milik ko, sukati nk tulis ape.. kalo cmtu, ko buat ar blog ni ko sorg je leh bace.. smpai bnde mcm ni, st dunia leh tau mslh yg tk perlu pn org tau.. bek setel bek2..

hahah said...

sian kamu ni yek~
klu x tau, plz la jgn nk tuduh n ckp lelebih..jgn nk kutuk mengutuk..
klu x btul, x psl2 jd fitnah..

jgn rase gk yg kite sorang je yg bagus..kite sorg je yg concern.. semua kwn2 baek nabila ni, klu ikut hati, nk je tdo kt hospital, nk je gnti niswan, nk je wat mcm2 u nabila, tp ia x smudah yg dsangke..

korang nih..klu la huda bace blog ni, kecit hati die..sedih die.. sbb die, kite dok bertegang lidah kt sini..utk kebaikn, aku syorkan..delete je la entry ni..
x undang fitnah..
x tmbh dosa..
org len pon x tmbh dosa ngumpat ko..

aku nk pesan je kt semorang..
think positif!
n jgnla ckp sesedap mulut je..
sbb mulut, bdn pon binasa..
skali ko buat tuduhan mlulu cmni,
10x kate2 ko org da x pcaye..

n psl persatuan2 lak
jgn lah asyik mengharapkan kebaikan dari persatuan2,
tapi,
kite la yg patut BERIkan yg terbaik utk persatuan..
memberi lebih baik dr menerima..

hahah said...

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan pra-sangka (kecurigaan) , kerana sebahagian dari pra-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seseorang di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.” (al-Hujurat 49: 12)

“Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat lagi pencela…” (al-Humazah 104: 1)

Di dalam Al-Quran ada menjelaskan beberapa perkara untuk panduan orang-orang mukmin, antaranya firman Allah :

Maksudnya : " Wahai orang-orang yang beriman, janganlah sesuatu puak mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, kerana harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka, dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan yang lain, kerana harus puak yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban sesetengahnya yang lain, dan janganlah pula kamu panggil memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk, amatlah buruknya sebutan nama fasiq sesudah ia beriman. Dan ingatlah, sesiapa yang tidak bertaubat daripada perbuatan fasiqnya maka merekalah orang-orang yang zalim "

hadith : " Orang mukmin itu seperti satu jasad apabila salah satu anggota terasa sakit maka seluruh anggota akan terasa sakit dengan demam atau berjaga malam "

Anonymous said...

ko ni blaja je oversea..tp aku tgk ko mcm bdk tadika je..ko de 4 mata tu pn msh xckp nk lihat ngn btl2 n luas ye? de telinga pn mcm pekak je ko kn? len kl klu nk wt tuduhan pn cubalah siasat dl..xkn tu pun nk kna ajar..btl ke kwn2 prmpuan dia slen dr niswan xdtg? ko ni men tuduh je..jgnlh sk wt dosa free..da byk sgt ke pahala? ko bkn Allah sblknye ko manusia yg xsmpurna yg xth spnuhnya pe yg jd smlm, arinh n esknye..jgn pcy dr satu mulut jeh..pls k jd bijak sikit..xpcy ko wt la smbhyg sunat mnta ptunjuk btl ke niswan je yg tman dia..rmi je pihak yg mnolong..ko ati2 la..ntah2 tkt ko xdpt msk syurga plak..yelh..men tuduh2 nih ko da wt dosa ngn manusia..so ko kna la mnt mf ngn sume org nnt..pndi2la.. -truther-

ZAIM SHAARI said...

Assalamualaikum putra-putri ku yg di muliakan Allah.. Ini ayah Nabilah. Di sini pakcik ingin mengucapkan berbanyak2 terima kasih atas sokongan samada dari doa2, kewangan kemudahan2 dan segalanya. Jazakallah mudah2an Allah menerima amal2 kita dan dirahmati. Masing2 atau semua org telah menjalankan peranan yang cukup mengharukan pakcik dan keluarga termasuk lah pengurusan student (MSD) ust.sulaiman dan isteri. Pakcik juga ingin merakamkan ucapan yang tidak terhingga pada Putri ku NISWAN yg tidak jemu2 menjaga nabilah semasa di hospital tempohari. begitu juga dgn keluarga kecil Shahrul dan Marwah (hotel tempat kami menginap) Moga Allah memudahkan segala2nya untuk kalian. begitu juga dengan semua persatuan2 yang ada di sana mahupun pelajar yang tiada berpersatuan.Kalian telah menjalankan tanggungjawab yang maksimum terhadap nabilah.Hanya Allah yang akan dapat membalasnya sekiranya kalian ikhlas kerana Nya.Untuk pengetahuan putra-putri ku Pakcik cukup berbangga dengan kalian kerana sepanjang pakcik berada di sana hampir 300 pelajar datang meziarahi nabilah. Alhamdulillah.Keadaan Nabilah terkini : Beliau stabil namun masih di monitor oleh pakar di ppum sekarang setiap 2 minggu kena ambil darah untuk lihat perkembangan penyakit ini. Doakan untuk kesihatan nya dan kesihatan kita semua.Sekadar ini dulu dari pakcik ada masa jumpa lg.ZAIM SHAARI, SEREMBAN

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO