Thursday, November 6, 2008

MyWay : Sebulan Sudah Aku Di Sini

Assalamualaikum;

lately mcm xde pe je nak tulih sbrnyer, tp gagahkan jugak untuk melayangkan jari jemari neh, tulih sepatah dua perkataan [tapi klu smpai sini, kira2 mcm dah lebih sepatah dua perkataan neh]huh!

Sebulan dah aku duk kt jordan nih, since aku balik bercuti selama 4bulan ritu kt mesia. so far,mcm biase je laa..mcm entry aku yg sblm neh..sminggu kt jordan. tak de pe yg berubah sgt la..itu je la hari2 yg aku buat..melainkan mengalami sedikit perubahan waktu akibat dari tukar jam "day-light saving" pada 31 okt ritu...

1st thing aku nak cite, berkenaan dengan keadaan kewangan dan ekonomi yg tak menentu skrg ni..duit dinar jordan [mcm dlm gmbr] mengalami kenaikan sehingga RM5.20 seDinar Jordan..ritu elok dah turun RM4.20 seDinar. tp skrg ni..adoiii..Ikat Perut!tambang naik, rege barang naik, makanna sumer naik.

Jadi, bg mengawal keadaan, kami terpaksa mkn mknn alas perut je. supaya tak kebulur..[sian x?]jadi sape2 yg nak hulurkan sumbangan tu, leh la kontek saye..ekekke...so, kat sini kan, aku nak cite kt korg kan, yg kitorg ni kan..sbb duk kt negara arab ni kan..jadi terpaksa ler berdampingan dengan makanan ruji diorg kt sini. klu kt mesia, sah2 lah mkn nasik kan..tambah pulak dgn lauk2 tuu..perghhhh...sini?mkn roti sajer..melainkan balik umah..masak sniri


Ni ler rupe roti yg menjadi "rebutan" arab2 neh.yg kdg2 tu, turun menjadi rebutan kami jugak..kalau tak de roti neh..kire xsah ler.d sbbkan roti ni merupakan mknn ruji. jadi kan, mmg amat mudah d dapati kt mana2+dengan rege yg murah. sehinggakan, roti ini ada yg di beri secara percuma sahaja kt mana2 kedai mkn.mmg ader jer die letak atas meja die tu..sedap ketika panas..tp kot dah sejuk tu..baling kt tingkap,leh pecah..kdg2 kami buat pinggan je roti neh, sbb kt sini klu makan, die letak jer atas meja..so, nak kan "alas", roti ni lew jadi mangsa...kalau sarapan, kami makan roti ni jugak, dengan bermodalkan RM0.75@15qirsh dpt roti dengan keju.yg 3segi tu..keju le tu.., lenyek2 atas roti..gulung2 kan..ngap..yum2!burp..alhamdulillah...


bnde lain,
skrg ni dah masuk musim sejuk..so, pergerakan kami amat terbatas sbb dek "sejuk" tu..asik nak tido jew..dah sejuk kan..tp ni belum sejuk sbnr lagi..klu sejuk btul2,siap bersalji lagi...kene lah berselubung dengan selimt seberat 8kg..hehe..tp ingt cukup ker?kt dlm tu, kene pki sweater+stokin+sarung tgn sumer..tak d lupekan,nyalakan pemanas umah..nak kuar umah lak kene pki sweater lagi,itu lagi ini lagi...tabah kan?tp yg bestnyer..xyah mndi sgt...tp xbau tau!belive it or not?

11 Orang Berani Mati:

KhaLifah feDi said...

hai as'kum saudara..
hujan emas dinegeri orang,hujan batu dinegeri sendiri..
jauh perjalanan, bertambah pengalaman..

add blogs saya ok..
http://tuanuruchimaru.blogspot.com

TQ..wassalam

hanis said...

salam...

cam best jek tgk makanan diorg

Janggeltrekker said...

wahhhh makan roti arab....

axim said...

roti arab tu mesti sangat sedap kan..ishhh lapor nih..tapi sakit tekak la plak..

anap_ilmi said...

En. Khalifah : ye la..itu ler psl nyer..rindunyer mesiaaa


Hanis : xde makne best


En. Janggel : hmm..itu je yg murah+sng+cpt kenyang+yg ader!

En. Axim : klu time tgh ikat perut neh sdp lew..kot duit br masuk kew,pe ke..mcm xpndang jew..ekekek

Mr. Azman @ Kreuger said...

erm.. cian nko ilmi...
dah laa duk jauh.. terpaksa ikat
perut plak tuh. Seriesly, kalau
aku ke sana pon... dah tentu la
berkeadaan macam nko gak. Kene jimat
cermat weh... bukan senang nak jadik
senang... so beringat sebelum kene,
berjimat sebelum habis~

Worait.. take care~

Kreuger®

Luth Textile said...

anap ilmi..
jgn hibernasi lak musim sejuk nnih..

k?

huhu..

sian la kat hang..
adoi..

anap_ilmi said...

hang sian nape?klu sian jew xhntr2 mknn ker..xde maknenyer...

Dr. Darren said...

ssh gak study kat luar negara nih kan? byk tul cabaran

anap_ilmi said...

yeszaaa...ms best..best la..ms xbest..nak balik mesiaaaaa..hwaaaa

~mista [s.h.a.n.d.y.e]~ said...

tidur di kala hujan di luar amat indah....

tapi.... chop!!!

homaigosh!!!

14hb nie paper educational psychology menanti!!

matilah!!!

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO