Sunday, June 21, 2009

Semasa : We Are Back!

Assalamualaikum;

MAFRAQ 20hb, Sebanyak 2bijik bas telah selamat kembali yang membawa jemaah2 umrah ke tanah suci yang terdiri daripada pelajar2 Universiti Al al-Bayt, Mafraq. Masing2 kelihatan membawa berbondong2 bag pulang ke rumah masing2 bersama2 dengan bergelen2 tong air zam-zam kelihatan keletihan setelah hampir 30jam berada di dalam bas yang di pandu terus dari Makkah ke Mafraq, Jordan.

Dua agent travel yang mengepalai rombongan umrah kali ini. Travel PRISMA (TP) yang diketuai oleh Saudara Sabran Jamil dan Travel Hafizul n Munir Bersaudara (THnM) diketuai oleh Saudara Hafizul Rasdi dan Saudara Munir. Saya, menyertai THnM bagi rombongan umrah ini melihatkan kepada tentatif perjalanan travel beliau yang mempunyai sedikit kelebihan berbanding travel yang lain. wlwpun THnM mempunyai perbezaan sedikit dlm harga, biarkan saya membayar lebih asalkan perkhidmatan yang d berikan setimpal dengan bayaran yang telah d bayar dan saya berpuas hati!

Perjalanan ibadah kami di sana lancar. Walawpun pada permulaan perjalanan nampak agak sedikit kecewa kerana alat pendingin hawa bas tidak berfungsi dengan baik. kami kepanasan di dlm bas. sgt panas! dengan suhu d luar lebeh kurang 40++c. angin yang bertiup sgt panas. bahang. kering! membawa bersama2 pasir2 dan debu2 jalanan. sgt menyesakkan pernafasan. akan tetapi, berkat kesabaran dan ketabahan perjlnn, alhamdulillah semuanya selamat.

2kali solat jumaat d tanah haram. sekali d masjidil haram. dan sekali d masjid nabawi. memori yang tak mungkin dpt d lupakan. meredah lautan manusia. panas terik mentari. langsung tidak mematahkan smgt kami untk bersolat jumaat d 2 tanah haram.

Keceriaan jemaah menjalani ibadah di tanah haram jelas tergambar apabila ketua travel sanggup melakukan apa sahaja demi kepuasan jemaah umrah. setiap pagi menghantar air teh panas dari bilik ke bilik serta menyediakan setiap masa air teh 'o' d biliknya. memberikan sehelai t-shirt percuma dan membekalkan bekalan air sepanjang lawatan dan ziarah. [pujian2 ini sama 1x tidak ikhlas. tp inilah yg telah d lakukan oleh ketua travel ini..haha]

Semua tentatif perjalanan berjalan dengan baik. Ziarah sekitar madinah, makkah dah Jeddah. wlwpun terdpt tmpt2 yang tidak dpt d kunjungi kerana masalah, semoga pihak travel dpt melakukan yang lebih baik d masa2 hadapan...

Perjalanan pulang kami sgt bahagia. aircond bas sgt sejuk. dah pakai sweater, pastu berselimutkan ihram lagi. sejuk sepanjang perjlnn... alhamdulillah. segalanya d permudahkan.. Mudah2an di jemput lagi untuk menjadi tetamuMu ya Allah...

"Seluruh Jemaah THnM d Bukit Uhud"

*Tiada seterusnya. Tak larat nak type byk2. still letey..

5 Orang Berani Mati:

.0hbintang!. said...

owg da ckp nak ekottttt
hmmm );
rndunye ));

hIrOsHiNaRi said...

botak???
mustahil???
ape ni??
ufo???
ke ahnaf??
K . I . V

rizz said...

lme x singgah blog anap ni hehee

aiSyaLiciOus said...

HYE MR.AHNAF~!!
alhamdulillah selamat sampai n selamat kembali ke Mafraq..semoga mendapat umrah yg mabrur -> ade ke umrah mabrur?? hehe..my mom n dad pon baru balik dari mengerjakan umrah..alhamdulillah sume nyer selamat..akhirnyer tercapai jgk impian ma n ayah nak ke sane even bkn untuk mengerjakan haji..mcm2 cite yang sya dgr dari my parents..kenangan deyall kat sane mmg ssh deyall nak gambar kan dgn kate2...pe yg penting,deyall sihat n happy....

sya pon harap kan MR.AHNAF pon cam 2 gak...smg happy n sihat selalu....amin....

Faizal@poyan said...

salam anap..
emmm ya ka 30jam perjalanan lamanya..

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO