Tuesday, September 29, 2009

Kembara : Masjid Besi

Assalamualaikum;

Entry ini juga outdated gile.. Tp nak tulih jugak!

Masjid besi neh terletak kat Putrajaya. Tepi sungai. Di perbuat daripada 70%-/+ bahan keluli. Sbb tu nama die Masjid besi... Masjid kedua selepas Masjid Putra yg warne pink tu... Di tanya mengapa bina masjid banyak2 kt Putrajaya neh. Di jawab, sbb populasi kt Putrajaya neh akan bertambah banyak lagi selepas neh, so die buat la dulu masjid neh untuk kegunaan masa depan lah jugakkk.. Aku dtg sini sembahyang Asar berjemaah selepas pulang dari KLIA pada 09/09/09. Nampk x lama gile entry neh.. ini ada je lagi nak tulih neh.. tgu turn je sumer... byk gile tinggal... bz duk mesia....

Masjid besi secara keseluruhan dari jauh...

Aku suka dlm masjid neh yg menggunakan sistem open air. air circulation die best! sejuk je masjid neh.. luas pun luas.. lagi best sbb ada ayat quran yang di letak pada kaca kat depan2 masjid neh.. mcm xpenah tgk lagi sblm neh org buat gitu..lawa!

Apa yang menariknya lagi, keliling masjid neh sumer ada air yang mengalir tenang. menyejukkan lagi keadaan sekeliling masjid neh. masa dtg neh tgh puasa.. panas pulak tuu... berpeluh2 rasa mcm nak terjun berendam je dlm air tuu... angin tiup dari arah barat mcm best je (ttb je taw dari arah mana)..


Apa yang aku kurang setuju la dgn masjid neh adalah ruang perempuan die yang open jugak. tak ada tirai apa pun.. kat belakang semua nyer.. kot buat kt atas ke.. apa ke.. on apa? so, bila jemaah laki neh bagi salam je..trus leh nampk jemaah ppuan. yg jemaah ppuan nak siap2 pkai tudung ke, nak tukar kain smyg ke.. pyhh...


Jenis seni bina die best jugakk.. lawa..wlwpun pun pakai besi.tetap mengekalkan ciri2 seni bina islam yang asli..


Masjid ini juga lengkap dengan papan tanda yang membantu para jemaah tidak sesat dlm masjid yang besar ini...

2 Orang Berani Mati:

masya said...

masjid bosi...imam dio pon dr btu kikir jmbtn bosi (my fwen said ler)

anap_ilmi said...

yeke?siyes?bgs gile

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO