Sunday, May 9, 2010

Flight Reviews : Saudi Arabian Airlines

Assalamualaikum;

Ok. Lebih dari sebulan blog ini tak berhapdet. Sekadar datang melawat kalau-kalau ada komen-komen yang memerlukan reply. Lebih dari itu, tiada. Maklum la, sejak kembali ke Malaysia ini, jadual tak menentu. Itu nak diselesaikan, ini perlu dihadiri dan macam-macam lagi kesibukkan walaupun masih berstatus tidak bekerja. Kiki.. Bukan apa, sekarang ni nak dapat kerja susah. Nama je belajar oversea kan? Balik Malaysia.. Haram, duduk je la rumah..

Akan tetapi, percutian yang panjang ini tidak la di sia-siakan begitu sahaja kan? Kita penuhi dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah sehingga terpaksa ada yang perlu ditangguhkan di waktu yang lain kerana terdapat aktiviti-aktiviti yang lebih aula ataw lebih utama dari aktiviti-aktiviti yang lain.

Maka dengan percutian yang panjang ini juga dapat menyahut panggilan illahi ke tanah suci. Bagi keberangkatan ke tanah suci dari Malaysia ini memerlukan pengangkutan udara untuk mempercepatkan perjalanan atau yang lebih utama keselesaan untuk menjadi tetamu Allah. Memandangkan terdapat sedikit masalah pada awal perjalanan, pihak travel agent telah menukar syarikat penerbangan kami dari Qatar Airways seperti yang di nyatakan pada entry sebelum ini ke Saudi Arabian Airlines. Jadi, dengan ini, mari kita lihat flight reviews bagi penerbangan Saudi Arabian Airline.


Kuala Lumpur International Airport - King Abdul Aziz International Airport
KUL - JED -KUL
Flight : SV831
Date : Sun, 25 April 2010 / Tue, 4 May 2010
Aircraft : Boeing 747
Class : Economy
Flight Duration : 8h 30min
Seat : 35E / 34C

Check - in
Memandangkan aku pergi dengan travel agent, semua urusan check-in di uruskan oleh petugas travel. Kami cuma bawa bag dan letakkan di tempat yang di arahkan. Kemudian, taw2 je dapat boarding pass n passport.

- Kalau naik flight sendiri, time nak check-in ni la paling kecut perut sebab takut bag berat.
- Bagi Pesawat SV ini, berat bag adalah standart, Maximum 30kg per pax

Penilaian : 4/5

Boarding
Tidak ada apa-apa yang istimewa. Sama seperti flight-flight biasa. Cuma, jika Malaysia Airline s die letak rak surat khabar di pintu masuk kapal terbang. Akan tetapi, bagi pesawat SV ini, surat khabar di agih-agihkan oleh cabin crew sejurus semua penumpang mendapatkan tempat di tempat masing-masing. Tiada air dihidangkan sejurus selepas duduk.

Penilaian : 3/5

Cabin

Sangat suram. Pilihan warna tema yang malap. Warna biru gelap. 1st time naik flight Boeing 747. 2 tingkat! Tapi malangnya tak boleh nak naik atas. Cabin crew tak bagi. Huh! Tunggu lah, satu hari nanti kalau aku dapat duduk kat atas tu nanti. Siap la korang! Ingat sikit ye, korang itu hanya cabin crew. Aku penumpang! Haha..
Posisi kerusi 3-4-3. Luas la jugak. Bersih. Wangi.

Penilaian : 3/5

Pramugari / Pramugara

Pakaian pramugari yang sangat outdated! Tak suka aku tengok. Orang lain nak topi, die pun nak topi jugak. tapi itu bukan topi. Tapi macam kupiah. Sangat tak sesuai dengan imej negara Arab Saudi. Pramugara - biasa sahaja. Baju kemeja warna putih. Pelbagai negara. Ada melayu, pinoy, India.. Ramai lah. Kalau nak tengok camne pakaian die...google sendiri ye..tak sanggup aku nak letak..huhu

Pemalas. Tidak ada etika sebagai cabin crew. Pemarah. Sikap sambil lewa. Kerja tak kemas.

Penilaian : 1/5

Seat
Buruk! Dah lama. Rosak-rosak. Tak selesa.
Nampak x kerusi yang dah seletip2 tuu...ewwwww....

Penilaian : -1/5

Take-off
Sangat smooth.. Syabas captain!

Penilaian : 5/5

Meals on board


Ok. Sedap. Pelbagai. Ada 3jenis pilihan makanan setiap kali waktu makanan. Tapi malangnya tiada menu di berikan sebelum tiba waktu makan. So, bila tiba waktu makan, baru terhegeh-hegeh nak tanya nak makan apa. dalam pada masa yang sama kita pun kene buat pilihan cepat n tepat. So..mcm tak best la..


Ada kek yang keras sikit.. tapi keras-keras pun habis je..siap mintak kat mak aku lagi sebab mak aku tak makan.. hahaha

Penilaian : 4/5

IFE ( In-flight Entertainment )

Ada personal screen. Tapi jenis lama. Bukan touch screen. Lepas tu, video-video yang di tayangkan dalam tu ada dalam 5movie yang di tawarkan, di ulang-ulang dari KL sampai ke Jeddah.

Ada jugak channel ceramah agama. Cara-cara nak buat haji, umrah kita channel untuk haji n umrah laa. Kendian ada channel dokumentari, selain dari 5movie tadi tu.
Penilaian : 3/5
IFI ( In-flight Info)

Bagus! Siap ada camera bawah n depan. Pastu ada penunjuk arah kiblat. Ada waktu semasa. Ada pengumuman ketika melintasi miqat untuk berniat ihram. Kira sesuatu yang lain dari flight-flight lain laa
Penilaian : 4/5

Service
Boleh tahan. Sesuai la dengan standart flight SV ni. 3bintang. Cuma cabin crew die je kene berbaiki lagi etika bekerja.. seperti yang d nyatakan di atas

Dapat comfort kit yang bagus. Lengkap. Semua ada..

Dan utk pertama kalinya aku guna kesemuanya 1x apa yg die bagi neh. siap gosok gigi dalam toilet yang tersumbat tu lagi...ahakz2...

Penilaian : 3/5

IFDF (In-Flight Duty Free)
Teruk! 2-3x aku duk tanya ada jual tak model flight tu. Siap aku g ke Galley lagi tuk tnyer face to face. Die suh duduk dulu n nanti dia akan tgk stok. Sampai ke sudah. dah mendarat nak disembark da. haramm... Last-last aku bgtaw je kat ketua cabin crew die tu.. tapi xtaw la kan..berkesan ke tidak. Aku suh amek tindakan kat cabin crew yang pemalas tu.

Penilaian : -2/5

Toilet
Tak macam Malaysia Airlines. Tak ada di sediakan aksesori dalam tandas. tandas pun buruk. tersumbat dengan tisu-tisu. Kotor.. Ewwwwww
Penilaian : -3/5

Landing
Sangat bagus! Mana la pilot die neh belajar dulu agaknya... tiada hentakan yaaaa.....bagus!

Penilaian : 5/5

Disembark

Biasa je laa.. ok

Overall

Boleh tahan. Boleh naik laaa....

Penilaian : 2/5

5 Orang Berani Mati:

Aina@Azila said...

Selalu datang tapi tak tinggal jejak.. tp hari ni nak bgtau sesuatu...

Nak riak skit ni, akak dah pernah naik tingkat atas tu, sempit. Baik tak payah naik :)

anap_ilmi said...

yekeeeeee...uiiii...jelesnyer...haha.saudi gops ke?ke len?

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA

miss thinker27 said...

cayalah!

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島必買 婚禮顧問 婚禮顧問 花蓮民宿 花蓮民宿

  ©:: MyWay [v2.2] ::. Template by Dicas Blogger.

TOPO